Учени откриха 260-дневен календар, създаден от древни структури

Смесен екип от изследователи, включващ представители на Научноизследователския център на Словенската академия на науките и изкуствата, Университета на Аризона и Университета „Колгейт“, е открил примери за мезоамерикански структури, пригодени за използване като 260-дневен календар, построени преди хиляди години по крайбрежието на Мексиканския залив.

В статията си, публикувана в списание Science Advances, Иван Шпрайц, Такеши Иномата и Антъни Авени описват как монтиран на самолет LIDAR им е позволил да видят подреждането на древните структури и посочват как точно са били използвани от създателите си.

Предишни изследвания показват, че древните хора, живяли в Мезоамерика, са разработили и използвали 260-дневен календар още през 300-200 г. пр.н.е. За това свидетелстват писмени доказателства, открити върху фрагменти от гипсови стенописи.

Сегашното откритие обаче навежда изследователите на мисълта, че такъв календар е бил разработен много преди хората, които са го използвали, да са създали средства за записването му. То дава доказателства, че местните са създали 260-дневен календар с помощта на големи структури.

А как е направено самото откритие? Учените монтират на самолет, летящ над крайбрежието на Мексиканския залив, LIDAR оборудване, насочено към земята. Те наблюдават останките от 415 церемониални комплекса, построени от олмеките или маите. Анализът на структурите показва, че са подредени по начин, който отбелязва изгрева и залеза на небесните тела в определени дни, представени в 260-дневен календар. Изследователите посочват, че повечето от ъглите на комплексите са подравнени от изток на запад, което би съответствало на изгрева и залеза на небесните тела като Слънцето.

Структурите са датирани между 1100 г. пр.н.е. и 250 г. от н.е., като тези граници тепърва предстои да бъдат стеснявани.

Древните народи, принадлежащи към обществото на олмеките, са живели в някои части на Мезоамерика още преди 3500 години. Предишни изследвания са установили, че след упадъка на обществото им се развива културата на маите. Именно в надписите и документите, съставени от тях, е описан 260-дневен календар.

Изследователите отбелязват, че наличието на такъв календар е позволявало на древните хора да планират ритуали, както и да координират селскостопанските си дейности. Те обръщат внимание също така, че някои съвременни общности на маите все още използват това броене на дните.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *