Учени съставиха първата пълна микровълнова карта на Млечния път

За първи път учените са съставили пълна карта на Галактиката в микровълновата част на спектъра на електромагнитното излъчване. Нейното създаване ще ускори анализа на космическото фоново лъчение, своеобразно ехо от Големия взрив, съобщават от пресслужбата на Британското кралско астрономическо общество (RAS). „Подготвените от нас карти покриват диапазона между 10 и 40 гигахерца, което ги прави добро допълнение към данните, събрани от сондите WMAP и Planck при изучаването на реликтовото лъчение. Тези данни, получени в хода на 9 хиляди часа наблюдения, значително ще ускорят изучаването на космическия магнетизъм и условията, царящи във Вселената в първите моменти от нейното съществуване“, казва Хосе Мартин, изследовател от Астрофизичния институт на Канарските острови в Тенерифе (Испания).

През последните три десетилетия астрономи и физици се опитват да разкрият как е протичала еволюцията на Вселената в първите моменти от нейното съществуване, изучавайки така нареченото космическо микровълново фоново лъчение. Това представлява своеобразно микровълново „ехо“ от Големия взрив, в чиито нееднородности и физични свойства се е запазила информация за структурата на материята по това време. Изследването на реликтовото лъчение е възпрепятствано от това, че в Млечния път има голям брой източници на микровълни, както и богати на прах региони, които активно поглъщат микровълновото „ехо“ от Големия взрив.

Мартин и колегите му се опитват да разрешат този проблем като част от инициативата QUIJOTE, стартирала през 2012 г. за наблюдение на космическото микровълново фоново лъчение и съставяне на подробна карта на Млечния път в микровълновата част на спектъра. Като част от този проект учените наблюдават Вселената с помощта на два микровълнови телескопа – QT1 и QT2, които се намират на склоновете на планината Тейде на канарския остров Тенерифе. Цветът показва поляризираната микровълнова емисия, измерена от QUIJOTE. Моделът от насложени линии показва посоката на линиите на магнитното поле. Изображение: QUIJOTE Collaboration / CC BY Наскоро учените са обобщили първите десет години от работата на QUIJOTE и са използвали получените QT1 и QT2 изображения, за да съставят първата пълна карта на Млечния път в микровълновата част на спектъра.

Данните помогнали на астрономите за първи път точно да измерят колко силно е поляризирано микровълновото лъчение на Галактиката, което е важно за получаване на подобни оценки за реликтовото лъчение на Вселената. Както обясняват изследователите, данните за поляризацията на лъчението на Млечния път и цялата Вселена като цяло са необходими, за да се изследва естеството на разпространението на големи магнитни полета в Галактиката, както и да се търсят следи от така наречените примордиални (първични) гравитационни вълни. Така космолозите наричат ​​колебанията в пространство-времето, предполагаемо възникнали в резултат на свръхбързото разширяване на границите на Вселената в първите мигове след Големия взрив.

„Ако открием тези следи от ускореното разширяване на Вселената, тогава ще получим първата информация за това какви физически условия са преобладавали в нея в първите мигове от нейното съществуване, когато типичните за нея енергии са били на много порядъци по-високи от това, което е достъпно за нас днес на ускорителите на частици. Ако получим тези данни в близко бъдеще, можем рязко да подобрим нашата представа за фундаменталните закони на физиката“, заключава Мартин.

 Actualno.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *