Цените на жилищата в Германия намаляха през декември за първи път от над десет години

Бумът на жилищния пазар в Германия приключи, след като цените на жилищата намаляха за първи път от над десет години, пише Bloomberg.

Индикатор за цените на жилищата спадна през декември с 0,8% спрямо същия месец година по-рано, сочат данни на компанията Europace. Това е първи спад на индекса EPX на компанията за месеца от 2009 г. насам.

Намаляването на цените на жилищата показва колко се е променила ситуацията на жилищния пазар в Германия, след като Европейската централна банка сложи край миналата година на десетилетието на ниски или дори отрицателни лихви. Ходът удвои и дори утрои лихвите по ипотечните кредити, като изключи много клиенти от нажежения някога пазар на жилища.

Стойността на новите заеми за покупка на дом в Германия е намаляла с 30% за четирите месеца след решението от юли м. г. за повишаване на лихвите за първи път от 2011 г. насам, сочат данни на ЕЦБ. Централната банка повиши от тогава лихвите три пъти и към момента депозитната ѝ лихва е на ниво от 2% спрямо -0,5% преди лятото.

Промяната е отразена и в индекса за финансирането на германските недвижими имоти, който намаля през декември до най-ниското си ниво от създаването на индикатора за имотни нагласи през 2021 г.

Допитване на Ройтерс в края на миналата година сред германски жилищни анализатори установи, че те очакват спад с 3,5% на цените на жилищата тази година, но определиха шансовете за срив на пазара като малки.

Анализаторите очакват спад на цените в Германия с 0,5% и през 2024 г., след което предвиждат връщане към ръст от 1%.

Спад на германския жилищен пазар с 3,5% няма да е достатъчен, за да направи жилищата в страната по-достъпни, показа още допитването. Според анализаторите за тази цел цените трябвало да намалеят с 20 на сто след ръста с 10 на сто през 2021 г. и очакваното покачване от 3% за 2022 г.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *