Чинар на 1051 години край Варна е големият победител в конкурса „Дърво с корен 2022“

Официалната церемония по обявяване на резултатите и победителите в 13-ото издание на конкурса „Дърво с корен 2022 – #ClimateOfChange“ се състоя в Полския институт в София.

В онлайн гласуването най-голяма подкрепа с 1593 гласа получи чинарът от Варна на възраст 1051 г., с номинираща Мария Стефанова и децата от клуб „Ела какъвто си“ – група за подготовка за гражданско образование.

Хилядолетникът, който се намира в близост до Аспаруховия мост, съществува още от Първото българско царство и е най-старото дърво във Варненска област. Дървото направило впечатление и на чешките археолози – братя Шкорпил, които го споменават в свои записки, поместени в Известия на Варненското археологическо дружество от 1921 г. Според легендите, чинарът притежава и чудодейни лечебни свойства – говори се, че лекува всякакво неразположение, стига човек да седне за известно време до него, плътно опрял гръб в дънера.

През 1969 г. дървото е вписано в Регистъра на вековните дървета за Варненска област с местонахождение – Варна, в двора на текстилната фабрика, кв. „Аспарухово“. През 2006 г. е вписано с възраст 1000 г.; височина 15 м и обиколка 7,7 м. Наградата за първенеца в конкурса връчи директорката на Фондация „ЕкоОбщност“ Любомира Колчева.

В категория „Вековните дървета говорят“ победител с 222 гласа е 250-годишният полски ясен в Харманли, номиниран от Светлана Ангелова и главен герой в литературната класика „Изворът на Белоногата“ от П. Р. Славейков. Именно под клоните на вековния полски ясен Славейков е чул преданието за Гергана от харманлийския учител и възрожденец Дялко Милковски. Със Заповед на министъра на околната среда и водите от 11 юли 2022 г. дървото, станало известно като Пазителят на Извора на Белоногата, е вписано в Регистъра на вековните дървета в България.

В категория „Млад природолюбител“, в която тази година се включиха 9 дървета, номинирани от ученици между 7 и 16 години, журито награди учениците от 2Г клас на ОУ „Иван Вазов“ в Силистра с класен ръководител Стефка Синигерова и Невяна Маринова – учител Годишна целодневна организация на учебната дейност. Те бяха отличени заради грижите, които полагат за отглеждането на младата брезичка в двора на училището. По едно допълнително отличие получиха и младите природолюбители, които изпратиха своите номинации на дървета Ивет Иванова (8 г.), Божидара Николова (8 г.), Росица Славева (8 г.), както и 2В клас на ОУ „Неофит Рилски“ от Дупница с класна ръководителка Елена Виденова.

Чинарът от Варна на възраст 1051 г., с номиниращ Мария Стефанова, става финалист и българският представител в международния конкурс „Европейско дърво на годината 2023“. Той ще започне на 1 февруари и в него със своите национални дървета победители ще се включат общо 14 държави. Онлайн гласуването ще продължи през целия месец на www.treeoftheyear.org. Разчитаме на подкрепата на всички, за да помогнем на българския чинар да заеме достойно място сред любимите дървета на хората от Стария континент, апелират от фондация „ЕкоОбщност“.

Тазгодишният конкурс „Дърво с корен“ се провежда като част от европейската инициатива „Климат на промяна“ (#ClimateOfChange), която е съфинансирана от Европейската комисия в рамките на програма DEAR (Програма за образование за развитие и повишаване на информираността) и цели да развие у младите европейски граждани съзнателност и критично разбиране относно предизвиканата от климатичните промени миграция като едно от най-големите предизвикателства на глобализирания свят.

Конкурсът „Дърво с корен 2022“ на фондация „ЕкоОбщност“ се провежда в партньорство с Асоциацията на арбористите в България“ и „Адвенчър нет“.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *