Ще растат ли още цените в магазина

Яйцата са с най-голям ръст в цените за последната година. От миналия януари досега на едро те са поскъпнали почти двойно, показват първите данни на Комисията по стоковите борси и тържищата. Това е повече от скока при олиото – продуктът, който през миналата година достигна рекордни нива и дори за кратко изчезна от търговската мрежа.

Кои храни поскъпнаха най-много през последната година и накъде ще вървят цените на основните продукти през следващите месеци отговор потърси Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.

Цените на основните продукти  – този и миналия януари – сравняваме в София и в Монтана. Още в първите дни на годината Лилия Асенова вижда сериозна разлика, когато пълни количката за трапезата. С нея пазаруваме в голям столичен магазин.

„Всичко е повече от 50% нагоре. Ако съм пазарувала тази кошница в момента и съм давала 30 лв. през миналата година, сега давам 80 лв. или 90 лв., независимо какво има вътре”, споделя потребителят.

След това отиваме в Монтана. Там пазаруваме в по-малък квартален магазин с помощта на Петрана Александрова.

„Всичко е двойно. Едно яйце беше 28-30 ст., сега е поне 50, на места 60 ст.”, каза жената.
 

istock
istock

 

Само за година потребителската кошница, в която влизат 27 основни продукта, по борсите е поскъпнала с цели 20 лв. – от 89 лв. миналия януари до 109 лв. – в началото на тази година, показват данните на комисията, която следи пазара на едро.

Ако към основните продукти добавим  колбасите, детските пюрета и др. по-луксозни храни – ръстът е доста по-голям. И потребителската кошница от 100 продукта от началото на 2021 г. досега е поскъпнала с почти 52%, показват данните на комисията.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *