Япония плаща на жителите на Токио да се преместят да живеят извън града

Япония възнамерява да плаща на семействата да се преместят извън пренаселената ѝ столица Токио, за да съживи провинциалните градове и да увеличи намаляващата раждаемост.

Според говорител на правителството от април семействата в метрополията Токио, включително тези, оглавявани от самотни родители, ще могат да получат по 1 млн. йени (7 700 долара) на дете, ако се преместят в по-слабо населен район на страната. Стимулите се отнасят за деца на възраст под 18 години или за зависими лица на възраст 18 и повече години, ако все още посещават средно училище, съобщава CNN и припомня, че правителството не за първи път се опитва да използва финансови стимули, за да насърчи хората да напуснат Токио. Този път обаче планът предвижда значително по-щедри стимули.

В продължение на десетилетия хората от цяла Япония мигрират към градските центрове в търсене на възможности за работа. Токио е най-населеният град в страната с приблизително 37 милиона жители. Преди пандемията броят на хората, които се преместват в столицата, надвишава броя на тези, които я напускат, с до 80 000 души всяка година, сочат правителствените данни за 2021 г., цитирани от CNN.

Tози модел на миграция, съчетан с бързото застаряване на населението на Япония, обезлюдява по-малките градове и селските райони и се появяват милиони необитаеми жилища. Очаква се през 2022 г. повече от половината общини в страната, с изключение на 23-те района на Токио, да бъдат определени като слабо населени, според методологията на националното преброяване.

В същото време в големите градове пространството бързо се изчерпва, а цените на жилищните площи скачат до небето. Токио неизменно е един от най-скъпите градове за живеене в света, като през 2022 г. се нарежда на пето място в глобален мащаб.

Суперзастаряваща нация

Според експертите проблемът с миграцията на млади хора от селата към пренаселените градове е ключов фактор за по-голямата картина на задълбочаващата се демографска криза в Япония. Страната отдавна се бори с ниската раждаемост и дългата продължителност на живота, а за капак през последните години броят на смъртните случаи е по-голям от този на ражданията.

Експертите посочват няколко фактора за тази криза, в това число високите разходи за живот, ограниченото пространство и липсата на помощ за отглеждане на деца в градовете. Освен това градските двойки често са далеч от останалите членове на семействата си, които биха могли да им помагат за отглеждането на децата. Затова напълно в разрез с първото си място като население Токио има най-ниския коефициент на раждаемост от всички 47 префектури в Япония.

Настоящите миграционни модели водят до опустели градове с малко деца. В крайречното село Нагоро в Южна Япония, например, през 2019 г. е имало по-малко от 30 жители, като най-младият жител е бил на възраст над 50 години. Единственото училище в селото е затворено преди няколко години, след като последните му ученици са завършили, отчитат от CNN и посочват, че в редица японски градове има толкова много свободни жилища, „че се раздават“.

За да се преборят с обезлюдяването, през 2019 г. властите стартират инициатива за привличане на хора в провинциалните райони. В рамките на този план лицата, които са живели и работили в столицата в продължение на поне пет години, могат да получат 600 000 йени (4 500 долара), ако се преместят в някой извънградски район. Както вече стана дума, този стимул е по-висок за двойки – 1 милион йени (7 700 долара). Миналата година правителството разреши също така самотни родители или двойки с деца да получат допълнителни 300 000 йени (2 300 долара) на дете, ако се преместят.

Според CNN вече има някои доказателства, че програмата набира скорост, въпреки че броят на хората, решили да се преместят, все още е малък. През първата ѝ година в нея са участвали само 71 домакинства, докато през 2021 г. те са 1184.

Правителството на Япония полага и други усилия за намаляване на населението в мегаполисите, включително подобряване на услугите за грижи за деца и жилищните условия за семейства в много от провинциалните части на страната. Някои малки градове дори започнаха да плащат на двойките, които живеят там, за да имат деца.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *