Британски военнослужещи обвиниха принц Хари в измяна

Бивши и действащи британски военнослужещи разкритикуваха британския принц Хари за разкритията му за убийствата, които е извършил по време на военната си служба в Афганистан, като го обвиниха в предателство.

Вестник „Таймс“ цитира полковник Тим Колинс, който е участвал в американската и британската инвазия в Ирак през 2003 г. Той смята, че принц Хари е получил много лош съвет и е постъпил наивно, като е решил да публикува спомени по темата в автобиографичната си книга Spare.

„Армията винаги го е приемала в семейството си, независимо от случилото се преди. Сега той е предал това доверие по същия начин, по който е предал собственото си семейство“, казва Колинс пред изданието. „Мисля, че той е напълно наивен. Без разбиране за това какво прави и какво е направил. Той се нуждае от някой, който да го напътства, но не и с цел да печели от мемоарите му“, допълва военнослужещият, като подчертава, че Великобритания е изпратила войските си в Афганистан, за да „защитават законното правителство и народа на Афганистан“, а не за да „убиват хора“.

Бившият помощник-началник на щаба на отбраната генерал-майор Джонатан Шоу също осъди разкритията на принц Хари. „Войниците не говорят за убиване на хора без причина. Коментарите на Хари нарушават едно неписано правило. Подозирам, че се е вдъхновил от жаждата за печалба на своя PR екип“, казва бившият военнослужещ пред Daily Mail.

Пенсионираният полковник от британската армия Ричард Кемп, който е командвал войските в Афганистан, предупреди, че подобни изявления на херцога на Съсекс могат да увеличат риска от терористични нападения срещу цивилни граждани и британски войски. „Думите му ще бъдат използвани от уахабитската пропаганда за извършване на атаки срещу Великобритания“, казва той пред вестник The Daily Telegraph.

В книгата принц Хари, който е служил 10 години, разказа, че е убил 25 талибани в Афганистан, където е бил втори пилот на хеликоптер Apache. „За мен това число [убити] е 25. Това число не ме кара да се чувствам горд, но и не ме смущава“, пише 38-годишният принц Хари.

Източниците на Daily Telegraph пък твърдят, че поведението на принц Хари, включително критичните му интервюта в медиите, е оказало негативно влияние върху британската кралица Елизабет II, която почина през септември миналата година на 96-годишна възраст.

The Times съобщава, че книгата е била готова още миналото лято, но в един момент принц Хари е размислил дали да я издаде, рискувайки да загуби аванса от няколко милиона лири, който вече е получил за нея. Според източник на вестника в издателството причината е в ултиматум, който той уж получил от кралското семейство. Съобщава се, че това може да се е случило по време на посещението на принц Хари в родината му, за да отпразнува 70-годишнината от управлението на Елизабет II през юни. „Носи се слух, че по време на посещението му е било ясно казано, че ако публикува книгата, докато кралицата е още жива, няма да има връщане назад. Разбира се, всичко това се промени след смъртта на монарха през септември“, казва източникът./БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *