Възможно ли е София да се отоплява от термални води?

Възможно ли е Топлофикация София да използва термални води за отоплението на столичани?

Това предложение се върти из публичното пространсто от много години, но все още не сме виждали реални действия по върпоса.

Възможно ли е подобно решение?

В България са описани около 12 000  извори с температура на водата от 30 до 100 ° по Целзий. От тях в момента се използват около 450. След Исландия нашата страна е с най-голямо наличие на минерални и термални води в Европа, а гейзерът в Сапарева баня е с най-висока температура на водата на целия континети –  103 градуса.

Над 50 000 кв. км. от територията на България е разположена върху термални водоносни пластове. Същевременно у нас използването на този ресурс на глава от населението е най-ниско от европейските държави.

Какво е наличието на термалните води около София?

В района на столицата има документирани 72 находища на минерални и термални води. От тях са каптирани 31, а се използват само 10. Две са най-близките и подходящи възможности за Топлофикация София.

Първото е използване на водата от находище Казичене-Равно поле. Там са правени сондажи през 1980 -1987 г. и на дълбочина около 600 метра са открити води с температура 81° и дебит 56 литра в секунда, или 4830 кубически метра на денонощие. Експериментално от 17.03.1983г. до 20.03.1984г. водата е оставена да изтича в продължение на 1 година, като дебитът е намалял до 15 литра в секунда, но температурата остава постоянна 81 градуса. Този сондаж е затворен и не се използва. Разстоянието от там до ТЕЦ София – Дружба  е около 6  км, тоест температурната загуба ще е само 2-3 градуса. Останалите 10 каптажа в района на Казичене-Равно поле са изоставени, или почти не се използват, и водата се излива в полето.

Другата възможност е термална вода от Панчарево. Тя е с температура около 47 ° и дебит от 5 литра в секунда. Разстоянието до ТЕЦ Изток е около 8 км.

В района на София има още няколко подходящи находища, които могат да се  използват. Това са от Горни и Долни Богров. За ТЕЦ Земляне от Княжево, Горна баня и Овча купел. За ТЕЦ Люлин от Банкя, Доброславци и Коститброд .За ТЕЦ София от Илиянци и Требич. Всички тези извори са с температура над 30 °. Възможният за използване общ дебит е над 200 литра в секунда.

Повечето сондажи за термални води около София са запечатани, а на някои водата изтича в земята. Ресурс, който не се използва, въпреки огромните възможности, които природата ни е предоставила.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *