Доц.Попиванов: Партиите имат да наваксват ако искат обществото да ги припознае като защитаващи интересите им

В настоящата ситуация не съм сигурен дали има чак толкова голямо значение кой ще бъде носителят на третия мандат. ДПС и Възраждане са изключени като носители на третия мандат по ред причини. Остават три партии, това са БСП, ДБ и Български възход, за всяка от които има някакви основания да получи мандат от президента. Всяка от тях е дала заявка, че би опитала, би положила усилия да направи правителство в рамките на този мандат. И в трите случая, обаче, вероятността ми се струва малка.

Това заяви в интервю за БГНЕС доц. Борис Попиванов, преподавател в катедрата по политология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Вероятността е малка, защото отношенията между партиите в този парламент са такива, че нито една от тях не очаква стабилно управление и всяка една от тях смята, че едно управление в този парламента по-скоро би било заредено с твърде много неизвестни, с твърде големи рискове, с твърде голяма несигурност, би могло да се разпадне във всеки един момент и за което няма да има никакви гаранции. Също така не би било в интерес на никого открито да се заеме с такова управление. Ето защо партиите в сегашния парламент според мен са се примирили, че по-скоро няма да има правителство, въпреки че непрекъснато дават сигнали, че то би било възможно. Според мен това са тези сигнали, които чуваме и в момента – че е възможно и ДБ с ГЕРБ, или с някой друг да състави правителство. Тези сигнали ги чуваме и в предишните месеци и те се дължат на страха на партиите в този парламент да не бъдат обвинени, че заради тях се отива на предсрочни избори и че заради тях се е провалило 48-ото НС, и затова те всичките се стараят да внушат на медиите и обществото, че не само правят всичко възможно, но и че са почти на прага да постигнат успех, подчерта Попиванов.

Ако с третия мандат се стигне до правителство, то би било изненада за всички.

А технически кабинет е една практика, която се беше появила в Италия преди едно десетилетие, това е разбирането за това, че в български условия би могло да се появи нещо като служебен кабинет, само че излъчен от парламента. Тоест кабинет, който изцяло да бъде съставен от експерти, да не бъде въплъщение на волята и намеренията на някоя конкретна политическа сила, а просто да трябва да изпълни определен брой задачи, по които има консенсус за определено време преди да се отиде към нови избори. Струва ми се, че ако така разбираме технически кабинет у нас, то едва ли някой има наистина интерес от такъв. Такъв кабинет е нереалистичен, защото ГЕРБ и Продължаваме промяната имат своите надежди за по-добро представяне и по-благоприятна за тях конфигурация при едни нови избори, отбеляза доцентът.

Според него, нито една от двете партии не е доволна от положението, в което се намира в този парламент. „И ГЕРБ, и ПП се провалиха в своите мандати за съставяне на правителство, и в двата случая мандатите показаха относителната изолация, в която се намират тези партии в рамките на този парламента. И двете партии не виждат за себе си шансовете в това НС и не биха рискували с едно сътрудничество помежду си, което би могло да има много тежки негативни ефекти за двете партии на едни следващи избори, а по-скоро двете водещи партии ще продължават конфронтацията, извеждайки дивиденти на това, че всяка е като алтернатива на другата“, каза Попиванов.

Не мисля, че има партия, която да похвалим особено много в последните няколко месеца, но според мен дори това няма да бъде решаващо. Решаващо за едни следващи избори, ако се стигне до такива, ще бъде битката на обществото мнение кой е виновен за провала на досегашния парламент. Тази битка ще има няколко интерпретации. Според мен до този момент ми се струва, че най-добре тази битка се води от ГЕРБ, за които най-успешно от всички внушават, че те влагат най-големите усилия, докато другите по-скоро пречат на съставяне на правителството. Въпросът е дали ГЕРБ ще продължат да водят таи битка за интерпретация в своя изгода. По принцип нито една от тези седем партии в този парламент не успя да ни внуши убедително, че ефективно реализират целите си и ефективно отговарят на нашите интереси като избиратели. Всичките партии без изключение ни внушаваха, че преследват някакви свои цели, че се водят от своите притеснения за бъдещи ползи, плюсове и минуси, че следват конюнктурата на деня, отколкото някакви по-дългосрочни цели и че не са склонни да поемат никакви рискове. Така че според мен те имат много да наваксват ако искат да бъдат припознати като реални представители на интересите на обществото, заяви още Борис Попиванов. /БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *