Земеделец: Топлата зима носи по-ниска реколта, по-скъпи стоки на пазара, по-малко печалби за производителите

„Вносът на украинско зърно със сигурност влиза за консумация в България, но проблемът е, че все още голяма част от производителите задържат своята реколта. За земеделците вносът на украинското зърно не е добро, защото те трябва да продават своята реколта на по-ниски цени. От друга страна, това за потребителя е добре, защото ще плаща по-малко“. Това заяви в интервю за БГНЕС Пламен Драгнев, председател на Асоциацията на агроекологичните земеделски производители.

Относно получаването на субсидия от европейските фондове, Пламен Драгнев подчерта, че нашите фермери са наясно какво трябва да правят и какво ще получат. „Обаче ние стартираме сегашната 2023 г. с промяна в Общата селскостопанска политика, и съответно имаме промяна в директните плащания на фермерите. За съжаление, информационна кампания не се направи от Министерството на земеделието и Фонд „Земеделие“, така че за мен поради новите схеми, новите начини на калкулиране на директните плащания, фермерите ще бъдат неприятно изненадани. Забавянето на ПВУ също допринесе за това, защото докато тече самият план, никой не може да провежда адекватна информационна кампания, тъй като когато нещо се променя всеки месец, няма как да бъде актуално“, поясни още той, след което допълни, че за голяма част от фермерите субсидиите са водещ фактор, но изкривяват до голяма степен пазарната конкуренция.

„От страна на Европа вече имаме и намаляване на плащанията на база размера на стопанството, имаме таван на директните плащания, което в малка степен ще афектира върху големи стопанства, но за тези в среден размер щетата ще е голяма“, допълни още Пламен Драгнев.

По повод високите температури тази зима експертът уточни, че това ще влияе негативно върху посевите. „Тази зима, за разлика от предишни зими, е прекалено мека, дори с пролетни температури, което подтикна посевите да стартират вегетационните си процеси. Липсата на сняг, от друга страна, намаля влажността на почвата, но в края на януари се очакват валежи със снежна покривка, които ще наваксат влажността на почвата. Въпреки това, ако сега минусови температури се появят отново, ще спрат процеса им на вегетация и съответно очакваните добиви най-вероятно няма да са толкова високи“, заяви още Драгнев.

За да компенсират липсата на сняг, земеделските производители ще стимулират растежа на посевите чрез допълнителни торове. „Това ще увеличи себестойността на продукцията, и както наблюдавахме текущата година ниски цени на реколтата, очакваните резултати няма да са никак добри за земеделските стопани, защото ще получат по-ниска печалба със сигурност“, допълни още председателят на Асоциацията на агроекологичните земеделски производители. /БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *