Изложба в НИМ показва 347 археологически находки

В края на 2022 г. за пета поредна година Националният исторически музей официално представи пред широката общественост археологическите постижения на проучвателите от отдел „Археология“ в музея.

 

Находка от Античната крепост „Равадиново“

Изложбата „Древни находки. Нови открития. Археологически сезон 2022“ показва 347 археологически находки, открити под научното ръководство на директорката на музея доц. д-р Бони Петрунова, проф. д-р Иван Христов, гл. ас. д-р Мариела Инкова, д-р Маргарита Попова, докторант Виолина Кирякова, Мартин Христов, Павлина Девлова, Илия Киров и Елена Ендарова и техните екипи.
Изминалият археологически сезон е изключително успешен за Националния исторически музей. Направените открития са голямо количество предмети от бита на хората, обхващащи почти всички археологически периоди от праисторията до средновековието по българските земи, посочват от НИМ.
Археолозите от Националния исторически музей проведоха теренни археологически изследвания на шестнадесет обекта. Проучванията се осъществиха с финансовата подкрепа на Националния исторически музей, Министерството на културата, средства от програма „Култура“ на Столичната община и местните общини, и частни спомоществователи. Географският обхват на изследванията се разпростира от Родопите през Сакар до Черноморското крайбрежие, включително Витоша, Плана планина и Тракийската низина. Археологическите обекти са от различен характер – селищни и надгробни могили, антични и средновековни крепости и селища.

 

Находка от Античната крепост „Равадиново“

И през 2022 г. продължи проучването на селищната могила в м. „Скритата могила“, с. Порой, общ. Поморие. Открити са многобройни, различни по форма и големина керамични съдове, кремъчни, каменни и костени оръдия на труда, части от накити, антропоморфни и зооморфни фигурки. Сред находките се откроява изключително интересен наниз мъниста от кост, датиран в каменно-медната епоха.

 

Находка от Созопол

В резултат на проведените редовни археологически разкопки на Антична крепост „Равадиново“ в периода 2017-2022 г. са разкрити и документирани доказателства за добре укрепен обект, съществувал на територията на гръцката колония Аполония Понтика. Най-масово откриваният материал са амфорите от Тасос, Тасоския кръг, Хиос, Менде, Милет (датирани между първата половина на V в.пр.Хр. и III в.пр.Хр.).
Друг интересен акцент в изложбата са откритията, направени по време на редовните археологически проучвания на Късноантичната и средновековна крепост в местност „Балък дере“, общ. Ивайловград. Част от находките са бронзова патера, глинена лампа с кръгъл резервоар и бронзова монета на император Проб (276-282 г.). Впечатление правят и 3 монети от V в., които потвърждават тезата, че началото на функционирането на крепостта трябва да се отнесе към началото на V в.

 

Находка от Созопол

Едни от много интересните археологически проучвания са свързани с подводните изследвания на акваторията на Бургас и региона. Под ръководството на зам.-директора на музея проф. Иван Христов бяха обследвани обектите нос „Христос“ и м. „Каваци“ южно от Созопол и ранновизантийската крепост Хрисосотира при Черноморец.
И през изминалото лято археологическите разкопки на великолепната средновековна столица на Добруджанското деспотство – Калиакра, с научен ръководител доц. д-р Бони Петрунова доказаха, че Северното Черноморие е незаменима част от богатото културно наследство на страната.
Изложбата с куратор гл. ас. д-р Петранка Неделчева, ръководител на отдел „Експозиционна и международна дейност“ в НИМ, може да се разгледа до март т.г. в залата за временни експозиции на третия етаж.

 

Източник

One Comment on “Изложба в НИМ показва 347 археологически находки”

  1. Здравейте,

    Много ми харесва изложбата в Анел, особено Николай Янакиев, също така изложбата в НИМ, археологически находки.

    Всичко хубаво

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *