Oтбелязваха Международния ден в памет на жертвите на холокоста

По повод Международния ден в памет на жертвите на холокоста кметът на София Йорданка Фандъкова, председателят на Организацията на евреите в България „Шалом“ д-р Александър Оскар и представители на дипломатически мисии – посланик Херо Мустафа, Техни превъзходителства посланиците на САЩ, на Украйна – Виталий Москаленко, на Полша – Мачей Шимански, на Германия – Кристоф Айххорн.

„Светът отново си припомня мащабите на най-зловещото престъпление в историята на човечеството, измеримо с най-кървавите войни. Почитаме паметта на жертвите на холокоста и помним уроците на историята. Като противовес на това се изправят и стоят тези, които са се борили срещу злото и ни дават пример и кураж в отстояването на човечността. София неведнъж се противопоставя на злото, на ежедневните прояви на човеконенавистта, какъвто е езикът на омразата и нетолерантността. – Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова. – Столичната община ще се противопоставя категорично, както го е правила досега, на всички антидемократични прояви и опити да се разрушава нашата древна традиция на толерантност. Убедена съм, че обединени срещу омразата, можем да я победим, както сториха нашите предшественици и ни оставиха послания на мир и съпричастност. Защото, ако допуснем езика на омразата да избуява в живота ни, неизбежно това ще отклони пътя ни от доброто.“

Фандъкова благодари на Организацията на евреите в България „Шалом“, на дипломатическите представителства, с които заедно вървим по пътя на отстояването на ценностите на мира и мъдростта.

По повод възпоменанието на жертвите на холокоста бе представен филм от фестивала „Мастер оф Арт“ (Master of Art). Фестивалът е посветен на Международния ден за възпоменание на жертвите на холокоста и 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи и почитането на паметта на 11 343 евреи от Беломорието, Вардарска Македония и град Пирот.

 

Източник