Рив Булгари: България е правилното място да живееш

България винаги ми е харесвала и съм казвал на хората, че тук е правилното място за живот. Това заяви в интервю за БГНЕС визуалният артист Рив Булгари (Радослав Иванов), добре познат на ценителите в САЩ и Канада под името RIV BULGARI.

„Имах период от 15 години, в които идвах в България на всеки 2 седмици, но съм живял както тук, така и в Ню Йорк, Япония и Мексико. Въпреки това България винаги ми е харесвала и независимо от политически и икономически промени в страната въобще не е лошо за живеене. Дори на някои хора казвам, че точно тук е правилното място да живееш, защото все още не е толкова стриктно всичко. Всеки човек трябва да намери своята ниша. Разбира се реализацията не е толкова лесна, но тук и с малко можеш да живееш добре, за разлика от другите страни. Там с малко не можеш да живееш камо ли щастливо“, каза Рив.

„Рожденото ми име е Радослав Иванов и когато се натурализирах съкращението на името ми стана Рив, а Булгари символизира мястото откъдето произхождам, а именно България“, поясни визуалният артист.

До 15-годишна възраст Радослав Иванов израства в ателието на баща си, художника Иван Б. Иванов. Там той преминава през многообразни техники, с които работи баща му. От живопис и гравюри на дърво, през литография и суха игла, до акватинта, скулптура, керамика, сухи и мокри фрески, стенописи, колажи. Рив създава множество портрети, натюрморти. Днес той пази около 300 картини от детството си. „От баща си научих занаят, а вдъхновението дойде много по-късно. Много артисти, художници в сферата на изкуството търсят вдъхновение, така че това е ежедневен труд. Първо обаче трябва да си много голям професионалист, за да можеш да импровизираш и ако чакаш вдъхновението да дойде, то това звучи малко несериозно“, заяви артистът, след което сподели за партньорствата му през годините. „Работил съм с много именити хора в различни сфери. В модерното изобразително изкуство съм работил с Джеф Кунст, в областта на фотографията с Гохо Тода, Ан Лейбовиц и бившата ми жена Хироми Накано. В областта на музиката, тъй като се занимавам с музикални студия, съм работил с много от модерните рап изпълнители, като Дрейк и Ейми Уайнхаус. В началото на 2000 г. са минавали през мен много групи“, каза той.

Рив Булгари е един от най-провокативните и инфлуентни артистични фигури в света на изобразителното изкуство и музикалните среди в Ню Йорк. Създава многообразен визуален стил, който илюстрира различни периоди от живота му. Сред най-известните му творби са: Big Time, Circle of life, Guelagueza, Dolche & Gabana, The girl wits a watermelon. Той завършва Художествената гимназия в София; дипломира се в Националната художествена академия, специалност „Стенопис“, и в НАТФИЗ – специалност „Анимация“. Твори в различни жанрове – живопис, графика, скулптура, стенопис, документално кино, музикални продукции и студия, като дори се изявява като продуцент и бизнесмен.

Творбите му не са подвластни на едно направление, а четката му преминава през реализъм, кубизъм, сюрpеализъм, поп арт. В началото на 90-те дели времето си между Берлин и София. Става свидетел на падането на Берлинската стена и, впечатлен от това, рисува картината „Кръговратът на Живота“. Следват поредица самостоятелни изложби, след което живee в Роверето, Италия. Негова картина става част от постоянната колекция на „Брера“ Академия в Милано. От 1995 до 1997 г. Рив Булгари живее в Канада. Там той постепенно започва да променя стилистиката на творбите си, преоткривайки поп арт-а, минимализма, концептуалното модерно изкуство.

Той прави самостоятелна изложба в галерия „Кармел“ в Отава. През 1997 г. се премества да живее в Манхатън, Ню Йорк, където е в епицентъра на съвременното модерно изкуство – Сохо. Запознава се с американския художник Марк Костаби и започва да рафинира стила и да организира рисуването на неговите картините, които Марк само подписва. Също така се запознава с Джеф Кунст и организира изработката на някои от неговите скулптури, една от които е продадена за 187 милиона щатски долара. Среща и създава колаборация с LA2, който заедно с Кийт Харинг внася уличните графити в галериите на Манхатън. За период от една година живее и работи с канадския художник Давид Никълсън. Прави колаборативна творба с Марк Костаби. Артистът прави и реалистични, в естествен размер скулптури за японската скулпторка Мичио Ишихара и фигури за музея „Мадам Тюсо“ в Манхатън. Рив участва и в множество общи изложби по света. Негови творби са откупени и стават част от постоянните експозиции на: „Харада“ Екологичен център в Токио, „Конепайа & Виртанен“ – Хелзинки, Британския музей на Академията за изкуство, Лондон, Музеят на изкуството на БАН – София, България. Рив започва да се занимава активно със скулптура открива самостоятелна изложба скулптури в Постоянното консулство на България в Манхатън, Ню Йорк. Прави колаборативни картини с американски художници, които впоследствие са изложени в Музея за модерно изкуство в Бруклин, Ню Йорк. Продължава да работи активно в ателиетата си в България, Словения и Съединените щати, като рисува картини с космическа образност и ярки цветове. /БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *