Руснаците са тласнали пазара на имоти в Дубай до рекорди

Руснаците са били най-големите международни купувачи на имоти в Дубай миналата година, когато градът се превърна в убежище на фона на геополитическа и икономическа несигурност на други места, съобщава брокерската къща Betterhomes.

Преди нишова група купувачи в Дубай, интересът на руснаците се засили след началото на войната в Украйна и докато страната им е под все по-тежки санкции. Интересът им повиши стойността и броя на продажбите до рекордни нива, предава Bloomberg.

Дубай регистрира над 86 хил. продажби на жилищни имоти миналата година, задминавайки предишния рекорд от 80 хил. през 2009 г., сочи базираната в Дубай Betterhomes. Имоти за около 208 млрд. дирхама (56,6 млрд. долара) са били продадени миналата година, което е с почти 80% повече спрямо 2021 г. Увеличението на цените се е забавило до 11% през 2022 г. от 21% година по-рано, допълва компанията.

Имотният пазар в Дубай се противопоставя на тенденциите в по-голямата част от света, където стойността на жилищата намалява на фона на растящи лихвени проценти и негативни перспективи пред растежа. Цените и имотите в емирството са подкрепени и от банкери, бягащи от строгите блокади в Азия, израелски инвеститори, криптомилионери и мениджъри на хедж фондове, след като градът облекчи социалните ограничения и либерализира законите, за да укрепи позицията си на топ бизнес центъра в региона.

В друг доклад, публикуван в понеделник, имотният консултант Knight Frank каза, че Дубай отчита продадени рекордни 219 ултралуксозни жилища – имоти, струващи поне 10 млн. долара, миналата година. Това е над двойно повече от продажбите през 2021 г.

Имотният сектор в Дубай формира около една трета от икономиката на емирството.

Европейските купувачи също са доминирали при имотните сделки в емирството миналата година, като британците, италианците и французите са били в топ 5 на неместните купувачи на имоти. Индийците са на трето място, а китайските купувачи са отпаднали от челната петица заради строгите мерки на страната срещу Covid.

Bettherhomes очаква засилване на китайските инвеститори в Дубай тази година, тъй като азиатската страна отново се отваря.

Миналата година компанията започна да категоризира купувачите на местни и чужденци. През 2022 г. местните индийци са били най-големите купувачи, следвани от британските инвеститори и руснаците.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *