София може да изгради нов парк върху 27 декара в „Манастирски ливади“

Проектът край река „Боянска бара“ може да се финансира по програма на Европейската инициатива на градовете

27 дка разливна зона, разположена в квартал „Манастирски ливади – Изток“, може да се превърне в модерен градски парк. Това ще е „висококачествено, отворено, безопасно и оживено градско място“, което е съобразено с най-високите екологични стандарти, включващо иновативни технологии, ориентирани към гражданите. Тази идея на председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев и главния архитект на София Здравко Здравков може да се осъществи, ако Столичният общински съвет (СОС) се съгласи и подкрепи Столичната община да кандидатства заедно с Асоциацията за развитие на София, „Софинвест“ и Ботаническата градина по програма на Европейската инициатива на градовете.

Създаването на модерния градски парк ще включва изграждане на корекция на 350 л. м от река „Боянска бара“ в участъка между ул. „Флора“ и ул. „Костенски водопад“, съобщиха от пресцентъра на СОС. Изображение: София план Изображение: София план

В парка ще се изградят още задържащо езеро, система за събиране и управление на дъждовна вода, включително задържащи контейнери и система за напояване на растителността и почистване на алеите. Пространството ще бъде озеленено и ще се изградят велоалеи. Паркът ще бъде захранван чрез въвеждане на възобновяема електроенергия от типа „Умни цветя“ с батерии.

Заради проекта ще бъдат въведени нови оперативни схеми за обучение на хора в неравностойно положение, а след това те ще бъдат включени като градски градинари и отговорници за правилното събиране на отпадъци.

Ще има още класни стаи на открито, споделени работни пространства, както и иновативни лаборатории, също и детска площадка, допълват от СОС.

„София е лидер в развитие на енергийни проекти с цел зелена трансформация в България и двигател за развитието на икономиката на държавата. Въпреки кризата през последната година ускорихме плановете ни, насочени към зелена трансформация и осигуряване на възобновяеми източници на енергия“, заяви по време на форум за климатичните промени в понеделник година кметът на София Йорданка Фандъкова.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *