СУ „Св. Климент Охридски“ и общинската Банка за майчина кърма с общ научен проект

СУ „Св. Кл. Охридски“ и общинската Банка за майчина кърма спечелиха финансиране на научен проект, в който ще се изследва ролята на микробиома и състава на кърмата за цялостното здравословно състояние на човека. Ръководител на проекта е  гл. ас. д-р Илияна Рашева, преподавател в Софийския университет. В научната работа ще участват и директорът на Банката за майчина кърма д-р Мария Русинова и специалистите от общинската структура, която единствена в България събира и предоставя майчина кърма за недоносени бебета с ниско тегло и различни заболявания (https://milkbank.bg/). Партньор по проекта е и Националният център по обществено здраве и анализи.

Днес д-р Рашева и д-р Русинова се срещнаха със зам.-кмета по финанси и здравеопазване Дончо Барбалов и директора на дирекция „Здравеопазване“ д-р Моника Чеуз на Столична община, за да обсъдят ползите от научния проект за работата на Банката за майчина кърма.

Познаването на микробиома на кърмата и чревния микробиом на новороденото са от изключително значение, тъй като могат да служат за диагностика на различни заболявания, както в ранен, така и в по-късен етап от живота на човека. Освен това, редица фактори като микроорганизми и околна среда, могат да повлияят състава на микробиома на кърмата с отражение върху здравето на майката и бебето. Мащабно изследване, което да обхваща анализ на тандема майка/новородено до момента не е правено.

Продължителността на проекта е 36 месеца. Той е спечелен след участие в Конкурс за финансиране на фундаментални научни изследвания на Министерството на образованието и науката.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *