Танзания отмени забраната за провеждане на политическите митинги

Президентът на Танзания Самия Сулуху Хасан отмени забраната за провеждане на политически митинги, информира Ройтерс. Това се случи шест години и половина след като нейният предшественик Джон Магуфули наложи мярката, която предизвика чести сблъсъци между опозиционни лидери и полиция.

Съгласно политиката, която влезе в сила през 2016 г., на избрани политици беше разрешено да провеждат митинги в своите избирателни райони, но други политически митинги или протести бяха забранени.

Тук съм, за да заявя, че забраната за политически митинги е отменена. Право на политическите партии е да провеждат митинги, но всички ние имаме отговорности, каза Хасан по време на среща в столицата на Танзания.

Просто ни информирайте, както изискват законите. Органите за сигурност ще оценят вашите искания. Ако има някаква заплаха, те няма да ви позволят, но за стъпката, в която се намираме в момента, те определено ще ви позволят да провеждате вашите митинги, добавя тя.

По думите на президента решението й да отмени забраната е част от нейната стратегия за помирение, устойчивост, реформи и възстановяване на нацията.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *