Технологиите, които ще променят живота ни следващите месеци

Големи съкращения в Meta, Amazon и други технологични гиганти. Глобална измама с криптовалути, чието действие се развива на Бахамите и коства милиарди на излъганите. Илон Мъск купува и еднолично управлява Twitter, съпътстван от постоянни скандали в различни направления. Дори Нострадамус трудно би могъл да предскаже подобни сътресения в технологичната екосистема.

А какво означават те за 2023?

Технологичният екип на The Wall Street Journal прави своите прогнози, а оценката му е категорична: „Някои от нещата, които очакваме, ще улеснят живота ви, други ще поставят нови предизвикателства, а трети просто са непредсказуеми“.

Метавселената е повече от Meta

Избухването на виртуалната и разширената реалност (XR) се очаква от години, но експертите са категорични, че през 2023 г. най-накрая ще се появят хедсети, които ще дават възможност за избор между VR (когато сте изцяло във виртуален свят) и AR (когато виртуалното се наслагва върху реалния свят). И според изследователската компания IDC, цитирана от WSJ, те няма да са единствено на Meta, която в момента държи 90% от пазара на VR.

През януари HTC се очаква да представи VR хедсет, който, подобно на Quest Pro на Meta, има насочени навън камери, така че можете да виждате цветни цифрови обекти, които се наслагват върху реалното пространство.

Apple също загрява край страничната линия. Анализатори и медии съобщават, че дългоочакваният хедсет за смесена реалност на технологичния гигант ще се появи по-късно през тази година. Според Bloomberg той ще бъде оборудван с множество камери, дисплеи с висока резолюция и потапящи модификации на FaceTime, Maps и др.

 

Но Meta няма да се даде без бой, предвиждат анализаторите, и ще продължи развитието на метавселената по свой образ и подобие. Като се насочи към добавянето на долни крайници към сегашните си аватари. Освен това пазарът очаква появата на ново поколение Meta Quest – по-достъпния VR хедсет на компанията.

Затягане на коланите за технологичните гиганти

Технологичните компании и техните инвеститори се борят с най-големия спад в индустрията поне от 2008 г. насам, категорични са от WSJ, като добавят, че резултат на това са съкращенията и замразяването на наемането на служители в големи и малки представители на технологичния сектор. Индустрията за производство на персонални компютри и чипове е една от най-засегнатите от най-сериозния спад на продажбите от повече от две десетилетия.

Прогнозите са, че несигурността на служителите в технологичния сектор ще продължи и през 2023 г.

Паролите за Netflix се превръщат в цел на злонамерените играчи

Netflix въвежда правилото един акаунт да може да се използва само от хора, които живеят под един покрив. Това технически означава, че децата, които отиват да учат в университет, например, ще трябва да заплащат за собствен абонамент. След като регистрира невиждан досега спад в броя на абонатите, компанията започна да тества в някои латиноамерикански държави модел за заплащане за допълнителните хора, използващи услугата през определен акаунт.

Новите правила официално ще стартират от американския пазар, като от Netflix твърдят, че следенето на профилите ще става въз основа на IP адреси, идентификатори на устройства и активност.

По този начин Netflix става първият стрийминг доставчик с подобна политика, въпреки че споделянето на пароли е проблем и за всики негови конкуренти, казва Паоло Пескаторе, технологичен и медиен анализатор в консултантската компания Foresight, цитиран от WSJ, като добавя, че може би „конкурентите на Netflix изчакват, за да видят как ще се развият нещата, а големият риск е недоволните абонати да решат да напуснат Netflix“.

Или да започнат да търсят начини за кражба на пароли.

Все по-голяма изолация за Китай

Китай и САЩ са толкова взаимозависими – от производството на смартфони и друга електроника, през батерии за електромобили и слънчеви панели, до суровини и интелектуална собственост, че изглежда невъзможно двете най-големи икономики да организират паралелни вериги за доставки и производствени бази, с което да променят целия глобален икономически пейзаж. И все пак това се случва, посочват от WSJ и дават конкретни примери.

Apple премества част от производството си от Китай, в Северна Америка се откриват литиеви мини, а Мексико малко по малко се превръща в нов център за производство на електроника и други стоки. В същото време, експортният контрол, наложен от САЩ върху чиповете от последно поколение с краен получател Китай, както и върху инструментите за тяхното производство, може да се окаже сериозен проблем за Пекин.

Натискът засегна дори най-голямата социална мрежа TikTok, която може да се окаже недостъпна за много потребители в САЩ.

Една алтернативна история без търговски войни и напрежение би означавала, че САЩ ще зареждат евтини, но годни за употреба китайски електромобили, Huawei ще доминира в американската 5G инфраструктура, а Китай ще наруши господството на Тайван в областта на чиповете. Технологиите щяха да са по-евтини, но световната икономика щеше да се съобразява с управлението на Китайската комунистическа партия, посочват още от WSJ.

Затова и такава не съществува и скоро не се очертава да се случи.

Изкуственият интелект намира реално приложение

2022 г. беше много силна за изкуствения интелект. През миналата година OpenAI предостави на нетехническата общност инструменти за възпроизвеждане на доскоро изцяло човешки задачи като писане и създаване на изображения. Нейният генератор Dall-E 2 с изкуствен интелект може да създава изображения на почти всичко, което поискате, а чатботът ChatGPT пише писма, статии и дори есета.

През следващата година изкуственият интелект ще навлезе във все повече технологични инструменти, които вече използваме, посочват анализаторите. Microsoft, която е инвеститор в OpenAI, започва да включва Dall-E 2 в Bing и други свои продукти. Meta представи Make-A-Video – изследователски проект, който превръща текстови указания във видео. Google също разработва чатбот с изкуствен интелект.

Това разширяване на употребата на изкуствен интелект ще осветли основните недостатъци на технологията, но и ще доведе до решения за тях.

Гнилата ябълка, наречена криптовалути

Криптовалутите винаги са били обект на скептицизъм, но ударът, който преживя този пазар през 2022 г. заради FTX, успя да изненада всички, освен най-големите му критици. Сривът на доскоро най-надеждната борса обаче не означава край на криптовалутите, смятат от WSJ и посочват, че в момента, в който законната употреба на криптовалути рязко намалява със срива в стойността на Bitcoin и други популярни токени, киберпрестъпниците откриват нови възможности.

На прицел този път са подкрепените от фондове за рисков капитал стартъпи за децентрализирани финанси. Токените, създадени от тези DeFi компании, представляват около 80% от всички кражби на криптовалута, сочат данните на компанията за блокчейн анализи Chainalysis Inc.

Почти цялата индустрия, свързана с криптовируси и откупи, зависи пряко от съществуването на криптовалутите като инструмент за разплащане. А наличието на такива заинтересовани страни гарантират на технологията още живот, макар да не е ясно точно колко и точно под каква форма.

Умният дом става по-достъпен

Технологичните гиганти по принцип са в ожесточена конкуренция във всяка една сфера, но всички са съгласни, че създаването на екосистема за интелигентен дом е трудно начинание.

Затова и Apple, Samsung, Google, Amazon и близо 300 други компании си сътрудничат по създаването на общ протокол, наречен Matter. Той наподобява Bluetooth, с който всякакви устройства могат да се разпознават и да разговарят помежду си. По този начин няма да има значение дали използвате Alexa на Amazon, HomeKit на Apple или Assistant на Google, за да управлявате всички поддържащи Matter интелигентни светлини, щепсели, термостати и други домашни технологии. В крайна сметка, целта на компаниите е инсталирането на устройства да е толкова просто, колкото сканирането на код.

Matter се появи на пазара през ноември и наличните в момента продукти са разнородни. Nest на Google и Echo на Amazon, например, вече получиха актуализации за новия протокол.

Разбира се, отсраняването на грешките в Matter ще отнеме известно време, но в крайна сметка ще направи умния дом много по-достъпен.

Промени в света на социалните медии

Политиката на Илон Мъск като едноличен бизнес лидер на Twitter е, меко казано, противоречива, както и туитовете му. Не може да се отрече обаче, че той бързо преобрази пейзажа в света на социалните медии.

Мъск възстанови редица забранени акаунти в Twitter, включително този на бившия президент Доналд Тръмп, уволни голяма част от персонала, на който Twitter разчиташе за наблюдение и модериране на съдържанието, и разпусна обществения съвет, който се грижеше за социалните политики в социалната платформа.

Милиардерът мотивира действията си със обещания за свобода на словото. Twitter все още е голяма и влиятелна платформа, а падането на много от рестриктивните политики за съдържанието, станали универсални за големите платформи, могат допълнително да привлекат нови потребители. Или да ги отблъснат.

А от това зависи как ще се промени пейзажа в света на социалните медии и дали алтернативи с отворен код като Mastodon най-накрая ще намерят своето място под слънцето.

Регулациите на ЕС променят iPhone

Законодателството на Европейския съюз променя смартфоните на Apple. Първата промяна е свързана с порта за зареждане, който вече трябва да бъде USB-C, след като наскоро одобрен закон задължава производителите на електронни устройства да използват един и същ стандарт в това отношение от 2024 г. нататък.

Дори когато Apple премина към използване на USB-C конектори в своите Mac компютри и iPad, iPhone продължи да използва патентования Lightning port, който е предпочитан от производителя от 2012 г. насам. Така че, това е наистина голяма промяна, която Apple заяви, че е готова да направи, без да уточнява точно кога. Според слуховете обаче това ще се случи още с моделите за 2023 г.

Друга промяна, която може да разклати представата ни за Apple през тази година, е възможността за изтегляне на приложения извън App Store. Друг нов закон на ЕС, целящ да увеличи конкуренцията, принуждава технологичния гигант да предприеме технически промени, които да позволят допускането на алтернативни магазини за приложения.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *