Учени откриха над 400 древни селища на маите, скрити под дъждовните гори в Гватемала

Екип от геолози са открили огромна система от древни селища маите, скрити под дъждовните гори на Гватемала. Новината бе публикувана в научния журнал „Древна Мезоамерика“.

Откритието е направено по време на въздушно лазерно заснемане със системата Лидар, която прониква в горния слой на земната кора. Изследваната територия е близо 1700 квадратни километра в карстовия басейн Мирадор-Калакмул.

Резултатите показват, че в региона, който е покрит с гъста дъждовна гора, има останки на 417 маянски селища, свързани с над 150 км пътища.

Селищата са разделени в 6 категории, според големината им, както и според значението им. В най-големите има структури, които най-вероятно са религиозни пирамиди, церемониални центрове, резервоари, както дори и спортни съоръжения.

Според учените селищата са на най-малко 2000 години, като ги датират от предкласическия период на маите- 1000 г. пр. Хр. – 150 г. сл. Хр.

„Изследването показва, че маите са имали сложна система от социално-икономически и политически отношения и са изграждали инфраструктура, която да подпомага тези отношения“ смята Карлос Моралес от Университета в Тексас, един от авторите на изследването.

Международният екип, провел изследването, включва учени от Сорбоната, Унивеситите в Тексас и Солт Лейк Сити, както и Университета Сан Карлос в Гватемала.

Те решили да използват технологията Лидар, с която се правят 3D проекции на горната част на земната кора чрез осветяване на целта с лазерна светлина и измерване на времето, за което отразената светлина се връща до сензора, след като наскоро тя показала добри резултати при проучване на маянските селища в Белиз.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *