Яков Младеновски: „Щастлив съм, когато реша сложна математическа задача и спечеля медал“

Яков Младеновски е едва десет годишен, а вече има безброй медали и грамоти зад гърба си. Изключително интелигентно момче, което още 5 годишно започва усилено да се интересува от математически и логически задачи. Родителите му са безкрайно изненадани, понеже никой от тях не е математик и на шега решават да го заведат на състезанието „Умната Сова“. Тогава Яков е само на 6 години, но впечатлява всички със знанията си и взима първа награда. Следващите четири години печели над 25 медала и 30 грамоти за отлично представяне на национални и международни математически конкурси. Любопитното е, че до миналата година той никога не е ходил на частни уроци и се подготвя сам самичък. Въпреки всичко на детето му остава време за училище и приятели и мечтае не за популярност или пари, а само да бъде приет в 5-ти клас в така желаното училище – СМГ „Паисий Хилендарски“ в гр. София.  

– Яков, имаш много конкурси зад гърба си. На колко състезания се яви през тази учебна година?

– От средата на Октомври до средата на Декември участвах на 7 състезания. На всички тях спечелих награди. Повечето са златни медали, получих и бронзов и сребърен медал. На Националната Олимпиада – Общински кръг бях със максимален брой точки. На Квалификационния кръг на Тайландската Международна математическа олимпиада (ТИМО) спечелих златен медал и се класирах за участие във финалния кръг на олимпиадата.

– Как се чувстваш? Разкажи ни малко повече, трудни ли са задачите за състезания, притеснен ли си?

– Чувствам се щастлив, когато тръгвам на състезание, защото зная, че ще реша правилно задачите. Уверен съм в себе си. Повечето от тях са лесни, но по-сложните задачи са по-интересни. Чувствам се истински щастлив когато успея да реша сложна задача. Никога не съм притеснен. Знам, че ще успея да реша задачите и ще взема медал.

– Какви медали имаш по математика?

– Имам над 25 медала и над 30 грамоти. Повечето от тях са златни медали.

– Коя е най-престижната?

– За мен всички са престижни и се гордея с тях. Може би най-големият ми успех е, че успях да се класирам за финалния кръг на  „Тайландската международна олимпиада“ и там спечелих златен медал. През Април ще се проведе финалния кръг в Тайланд, където участието може да е присъствено или онлайн от България. Аз много бих искал да отида в Тайланд, но ако не успея ще присъствам онлайн.

А коя е най-любимата ти награда?

– Най-любимата ми награда е, че 2 поредни години на международно математическо състезание „Математика Без Граници“, където участват над 24 страни от света, успях да се класирам във финалния кръг, който беше в град Несебър и двете години успях да спечеля златен медал и две купи за най-добре представили се участници от моята възрастова група.

Как се запали по математиката?

– Обичам цифрите и логическите задачи от съвсем малък. Заедно с майка ми решавахме задачи и още тогава математиката ми се стори лесна и забавна. В горните групи на детската градина изявих желание да се явя на математически конкурс “Умната Сова“ в 81 СУ „Виктор Юго“, където уча сега. Спечелих второ място и първата си награда. От тогава се запалих по математиката. За мен е удоволствие да я изучавам и с нетърпение чакам следващото състезание.

Остава ли ти време за игри и училище?

– Да за училище ми остава време, успявам да си науча уроците отлично. Бях избран и за ученик на годината във втори клас. Имам време и за игри, когато си разпределя времето правилно.

– Кой те подготвя за състезанията?

– Готвя се сам като решавам задачите от предишните години на различните състезания. От една година вече ходя и на частна школа.

– Обичаш ли да четеш книги?

– Да. Любимата ми книга е „Момчето милиардер“ от поредицата книги на Дейвид Уолямс.

Какъв искаш да станеш?

– Искам да стана добър и известен математик.

Сибила Кусева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *