SEC ограничава възможността криптокомпании да стават публични

През изминалата година криптокомпаниите, които искат да станат публични, се сблъскаха с повишен контрол от страна на Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC), тъй като индустрията беше сериозно разклатена от множество фалити.
Водещи криптокомпании като Bullish Global, Circle Internet Financial и eToro Group Ltd. не получиха одобрението на SEC, даващо зелена светлина за излизане на борсата, припомня Wall Street Journal. От изданието акцентират, че през 2020 и 2021 г. този тип компании често са използвали заобиколен път за листване на фондовата борса чрез сливания с дружества със специална цел за придобиване (SPAC), но през последните 12 месеца регулаторите са затегнали контрола.

Друг криптоброкер – Galaxy Digital Holdings Ltd., обяснява пред WSJ, че се е сблъскал с множество въпроси от страна на служителите на SEC относно бизнеса си, откакто е подал документи за излизане на борсата Nasdaq.

Медията цитира “запознат с въпроса човек от SEC”, според когото комисията не си е поставяла специално за цел да спре компаниите да станат публични, но добавя, че криптоорганизациите смятат, че сроковете за одобрение на регулатора са навредили на усилията им, особено след срива FTX и сериозния спад в цената на водещата криптовалута Bitcoin. Фалитът на една от най-известните криптоборси може да остави вратата затворена още дълго време, отчитат анализатори пред WSJ.
Повечето криптокомпании твърдят, че техните цифрови активи не са ценни книжа и следователно не е необходимо да спазват правилата за защита на инвеститорите. Председателят на Комисията по ценни книжа и фондови борси (SEC) обаче не е съгласен с това и твърди, че голяма част от индустрията всъщност не спазва задължителните изисквания.
Когато компаниите искат да получат достъп до публичните пазари, SEC трябва да даде своята благословия. За целта екипите на агенцията задават на потенциалните емитенти на ценни книжа въпроси относно оповестяването на финансовите данни, правните рискове, въздействието на пазарните сътресения и др. В случая с Bullish, Circle и eToro, например, Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ вече повече от година не излиза с финално становище.
WSJ дава и още един пример – когато Coinbase Global Inc. става публична през 2021 г., SEC изпраща до компанията три писма с въпроси, докато Bullish вече е отговорила на повече от 10 писма в рамките на 12 месеца и все още няма официален отговор.
Стратегията SPAC  
Много от криптокомпаниите, които станаха публични след Coinbase, имаха друго предизвикателство пред себе си – партньорствата от типа SPAC налагат стриктен краен срок за приключване на сделката.
Те включват създаването на фиктивна компания, която започва да набира средства с цел впоследствие да се обедини с някоя частна компания. Обикновено SPAC сделките разполагат с две години, за да бъде намерен партньор за сливане. Ако сделката не успее да премине навреме през процеса на одобрение от Комисията по ценни книжа и фондови борси или бъде забавена от други обстоятелства, новосъздадената компания трябва да върне събраните от инвеститорите пари.
През февруари миналата година Circle отлага графика си за сливане със SPAC Concord Acquisition Corp., като определя нов краен срок – декември 2022 г., тъй като одобрението от SEC се забавя, припомня WSJ. Компанията прекарва голяма част от миналата година в работа по въпросите, на които комисията иска отговори, и така в началото на ноември компанията има да отметне само няколко незначителни забележки. Тогава обаче криптоборсата FTX подаде заявление за обявяване в несъстоятелност, което дава на SEC причина да продължи процеса по одобрение.
EToro също се сблъсква със сериозни проблеми при оценката на SEC, която се фокусира върху бизнеса на компанията с криптовалути. Този тип търговия генерира 63% от приходите ѝ от комисиони и лихви през първата половина на 2021 г.  В свое изявление, цитирано от WSJ, EToro обявява, че вярва, че ще стане публична компания в бъдеще, но „ще изчака подходящата възможност да предприеме тази стъпка“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *