„Sofia MENAR“ започва с български филм

Фестивалът за филми от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка „Sofia MENAR“ започна на 16 януари в Дома на киното с премиерата на българския документален филм „Духът на Шехерезада“. Режисьорка и продуцентка е Катерина Борисова, научи ДУМА от Здравко Григоров и Ангел Хаджийски от „Позор“.

Всички те са хора на изкуството от Близкия изток и живеят в България. В началото пристигат в чужда държава, в която търсят спасение, но постепенно намират много общи неща в културата, традициите, кухнята, музиката и така започват да я чувстват все по-близка, все по-позната. Днес са толкова свързани със страната и хората тук, че за тях България е като втора родина, а историите им са като приказка на Шехерезада из софийските улици, където главните герои от Ориента творят в балканската реалност реге музика с арабски мотиви и изпълняват български фолклор с източни инструменти.

„Sofia MENAR“ ще продължи до 29 януари всяка вечер в салоните на Дома на киното, Културния център „G8“, Евро синема и кино „Влайкова“, както и онлайн на Neterra TV+.

Фокусът на 15-то издание на фестивала ще е върху творчеството на иранските режисьорки. Премиерно зрителите ще видят „19“ – новия филм на една от най-уважаваните дами в иранското кино, бунтарката Маниже Хекмат. Красив, стилен и трогателен с прекрасната Пантеа Панахиха в главната роля, „19“ представя историята на 57-годишната художничка Митра, която живее сама в уютния си апартамент. Животът на жената неочаквано се променя, след като се разболява от коронавирус.

Един от акцентите в програмата е премиерата на „Средиземноморска треска“ на палестинската режисьорка Маха Хадж, отличен с наградата за сценарий в Кан и актуално предложение на Палестина за чуждестранен „Оскар“. Те са съседи в палестинския квартал на Хайфа и на пръв поглед приятелството между тях е невъзможно. Уалид мечтае за кариера като писател, но е с хронична депресия и все не може да напише бестселър, а Джалал е мошеник на дребно, кара я ден за ден и животът му е песен. Единият смята, че среща с подземния свят е сюжет за касова книга, а другият тайно се надява да изкара малко пари.

Носителят на „Златен Хюго“ от фестивала в Чикаго, на наградата на ФИПРЕССИ от „Берлинале“ и на наградата за най-добър филм от МФФ Анталия „Школа за келеши“ на Ферит Карахан също ще има своята премиера на „Sofia MENAR“. В откъснат от света интернат властва суровият климат. Студът е сковал не само класните стаи, но и душите на обитателите му. В казармената среда на страх и тормоз едно приятелство се бори да оцелее. Юсуф иска някой да помогне на Мемо, който бере душа в лазарета, но телефоните нямат обхват, снегът е затрупал пътя, учителите си прехвърлят топката, надзирателите се топят взаимно, а истината не е удобна на никого.

Носителят на „Сребърна мечка“ от „Берлинале“ и наградата за най-добър актьор от фестивала в Кан Шахаб Хосейни сяда на режисьорския стол, за да заснеме адаптация по „Хотел между тоя и оня свят“ на Ерик-Еманюел Шмит за млад мъж, който неочаквано се озовава на странно място между живота и смъртта. В актьорския състав откриваме една от големите звезди на иранското кино Париназ Изадяр, която партнира на самия Шахаб Хосейни.

Документалната програма на фестивала ще премине под слогана „MENAR Biting Docs“ и ще включва филмите „Кодокуши“ – термин, описващ смъртта на самотни хора, които умират в жилищата си и известно време смъртта им остава неустановена от околните; „Стая без гледка“ – за хилядите жени от Етиопия и Бангладеш, които чистят домовете на богатите в Ливан; изключително красивия „Мамоди“ за хората в Мадагаскар, които са измислили уникален начин за съхранение на вода във вътрешността на баобабите; и най-новия филм на Ян Артюс-Бертран „Нашето наследство“ – история за природата и човека, за един фотограф, посветил 50 години от живота си на нашата планета.

Sofia MENAR Film Festival се организира от „Позор“ и запознава българската публика с културата и традициите на ислямския свят. Програмата на представя най-доброто от игралното, документалното и късометражното кино на Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка, като традиционно включва и специално подбрани тематични събития, свързани с държавите от този регион, както и с обичаите на етническите групи, които обитават земите им. Фестивалът е основан през 2009 г.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *