Анелия Паричкова:„България е държавата на възможностите“

Анелия Паричкова

Анелия Паричкова е находчива бизнесдама с много амбиции, доказала, че мечтите от детството се реализират лесно в родината, ако си положил нужните усилия. С голям размах и плам в очите, г-жа Паричкова се отдава изцяло на хобито си и само за една година Come In Design Studio” се превръща в една от водещите в бранша. Тя успява да реализира без проблем всеки 3Д проект на клиентите си до най-малкия детайл и така сбъдва техните мечти. На 16 февруари в гр. Бургас се проведе престижния конкурс BURGAS BUSINESS AWARDS, където Come In Design Studio” беше класиран в Топ 3, в категория студиа за интериорен дизайн 2022 г. Зад този успех стоят много безсънни нощи, но когато видиш щастливите очи на клиентите и усмивките им, разбираш, че всичко си е заслужавало.

– Защо избрахте да се реализирате в България?

– Решението да остана в България дойде някак естествено. Имам щастието да се родя и израсна в среда на спортисти. Майка ми е 14 кратен шампион на България и световно признат треньор по спортни танци, което ми даде възможността от ранна детска възраст да посетя много държави не само в Европа, но решаващ за мен беше престоя ни в Южна Корея. На 16 години имах възможността да живея 6 месеца там с майка ми и липсата на приятелите и дома ме доведоха до осъзнаването на факта, че от България по-хубаво няма. Мисля, че там си научих урока и желанието да се върна доведе и до желанието да уча и да се развивам професионално в родината си.

– Как решихте да се насочите към интериорния дизайн?

– Израствайки, заобиколена от танцьори, приличащи на принцове и принцеси от приказките, някак си естествено в мен се роди и любовта към красивото. Като тийнейджър си купувах списания с хубави къщи и хора, приличащи на Кен и Барби. Мечтаех как бих променила обзавеждането и къде какво бих искала да има, за да ми е по-уютно и да си е моето царство. Тази моя страст се върна с невероятна сила по време на Kовид пандемията и реших да пробвам, дали това увлечение по красивите домове не може да се превърне в бизнес, който да ми дава не само вътрешно удовлетворение, но и да ми помогне да се чувствам полезна.

Така през 2020 година седнах и си направих план за развитие на тази идея. Тук искам да отбележа, че без моралната подкрепа на семейството и приятелите си едва ли бих събрала куража да се хвърля в това начинание. Благодаря им от цялото си сърце.

– Правите ли цялостно изпълнение на 3Д проект?

– Да. Първата стъпка е изготвянето на 3Д проект, който представяме на клиентите. В процеса на уточняване изискванията им това е много важно, за да оправдаем очакванията им. Нашата цел е всичко, което ще видят на 3Д проекта да се изпълни на 100%, както е представено в него.

– Пред какви предизвикателства сте се изправяли докато го реализирате?

– Предизвикателствата винаги са част от реализацията на всеки проект. Ще ви дам пример с доставката на съответните материали, заложени в 3Д презентацията. В началото имаше забавени доставки и неточно изпълнени поръчки, но с времето успяхме да намалим тези проблеми до минимум и сега всичко е както трябва. Това е резултат на подбора на доставчици и разбира се на огромното доверие, което има между нас.

– С цената на какво се постига успех само за една година?

– Когато се занимаваш с нещо, което е било твоя детска мечта, някак си не се получава да му сложиш цена или да определиш такава за това, което даваш от себе си. В какъвто и аспект да го погледнеш. Това, което мога да кажа е, че не съм усетила как измина една година. Между постоянната ми работа и реализирането на проектите за обзавеждане, времето сякаш летеше и мечтите се превръщаха в реалност. Оказа се, че въпреки натоварения график, заниманието с вътрешен дизайн и удоволствието от почивката са едно и също за мен. Да, работата е много и понякога спя по 5-6 часа на ден, но повярвайте ми, усмивката на доволният клиент е достатъчна, за да забравя всички трудности, липсата на почивни дни и безсънни нощи.

– Какъв е най скъпият проект, който сте правили и лесно ли се получи?

– Най-скъпият проект не бих го оценила като стойност, по-скоро ми е най-скъп от гледна точка на резултата, който през 2022 г предизвика невероятни отзиви. Апартаментът е тристаен в София и след преразпределение на спалните и баните успяхме да завършим даденото жилище, за което клиента каза, че сме оправдали очакванията му на 200%.

– Имало ли е много труден проект за изпълнение?

– Без съмнение, първият проект беше най-труден. Можете да си представите как се започва нещо само с идеи в главата. Имаше грешки, забавяне и много безсънни нощи, но резултата си струваше. Научихме си урока, както казва народната мъдрост.

– Имате ли проекти в чужбина?

– Проектите в чужбина дойдоха някак неочаквано за нас. За сега са само два. Един в Анталия и един в Хонк-Конг, но реакциите относно 3Д представянето бяха изумителни и успяхме да се преборим за спечелването на конкурсите. В Aнталия представихме цялостно хотелско обзавеждане, върху което работихме два месеца, а в Хонк Конг наш дизайн бе избран от много влиятелен клиент. Надявам се да имаме възможност да продължим да работим и извън България.

– Коя е следващата стъпка, към която се стремите?

– Следващата стъпка дойде някак спонтанно без да съм я търсила или поставяла като цел. След изпълнението на няколко имота, купени с цел инвестиция, самите клиенти предложиха да се заема с управлението на тези имоти. Това разбира се включва не само намирането на наематели. Тук говорим за цялостното менажиране на тези имоти.

– За какво още мечтаете?

– Мечтая да се превърнем във водеща компания в бранша. Да сме тези, по които останалите да си сверяват часовниците. Мечтая тази моя любов към вътрешния дизайн да се превърне във вдъхновение за тези, които искат да се занимават професионално с това изкуство.

– Какво бихте казали на младите, които не вярват, че може да се успее в България?

– Бих им казала, че България е държавата на възможностите. За разлика от повечето европейски страни, тук имаме възможността да се развиваме в много по-динамична среда. Това е нещо което повече от половината континент не може да ви предостави. Огледайте се и ще видите как София се превърна неусетно в град, в който по улиците се чуват всякакви езици и млади хора от цяла Европа, предпочитат страната ни, за да стартират кариерата си или да останат в нея за постоянно. В родината ни може да се постигне всичко. Достатъчно е само да искате и да работите.

– Кой е добрият пример, който искате да дадете?

– Не бих казала, че искам да дам пример или да се превърна в такъв. По-скоро искам да покажа на хората с мечти, че няма нищо невъзможно. Ако имат идеи и желание те да се превърнат в реалност, не се отказвайте, мечтайте и работете върху реализацията им. За себе си бих казала, че това ме направи щастлива.

– Как може да се свърже човек с вас?

– Могат да ме потърсят на GSM 0899 10 70 10 или да разгледат сайта www.comeinstudio.com. Аз или екипът на студиото ще Ви дадем отговори на всичко, което Ви интересува.

Сибила Кусева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *