Бавят парите за солари на покрива. Причината

Отварянето на една от най-атрактивните схеми по Плана за възстановяване ще се забави. Процедурата, по която домакинствата ще получават средства за слънчеви панели на покрива и соларни бойлери, трябваше да тръгне на 1 февруари. Окончателният ѝ вариант обаче все още не е съгласуван с Европейската комисия, обясниха от Министерство на енергетиката за Economic.bg. От там добавиха, че не се ангажират с конкретна дата кога ще тръгнат парите.

От ведомството коментираха, че са в процес на преработка на промените в процедурата след общественото обсъждане по нея, което приключи на 23 януари тази година. След нанесените препоръки и поправки тя трябва да се изпрати за одобрение до Комисията, която може да ги разгледа за минимум седмица.

Колегите правят всичко възможно това да се случи възможно най-бързо“, обясниха от МЕ и добавиха, че обявената дата 1 февруари е индикативна и не е официална за стартиране на схемата по Плана.

Припомняме, че по процедурата ще тръгнат близо 60 млн. лева към домакинствата, които искат да изградят слънчеви панели за собствени нужди или да си закупят соларни бойлери. Общият размер на безвъзмездното финансиране е 59.8 млн. лева – 49.8 млн. лева от програмата NextGenerationEU на Европейския съюз и 9.9 млн. лева национално финансиране. Целта на отпуснатите пари е да се увеличи използването на възобновяема енергия в крайното потребление на домакинствата. В мярката ще могат да се включат над 10 хил. жилища, а от политическата сцена вече се чу, че при голям интерес към програмата може да бъдат насочени още европейски пари.

Средства ще се отпускат за закупуване на слънчеви инсталации за битово горещо водоснабдяване (соларни бойлери) и фотоволтаични системи до 10 kWp, включително системи за съхранение на електрическа енергия.

 standartnews.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *