Банско приема през март за втори път Freeride World Qualifier

За втора поредна година елитът на екстремните ски и сноуборд пристига в Банско. Поводът е голямото международно състезание по фрирайд 3* Freeride World Tour Qualifier, квалификационен кръг от световните серии на Freeride World Tour, което ще се проведе на 18 март, като 17 и 19 март са резервни състезателни дни. Стартовата височина е 2746 м от самия връх  „Тодорка“, а денивелацията/вертикално спускане – 350-400 м. Дължина на спускане: 800-1000 м. Наклон: 30′ – 55′. Надпреварата ще е в 4 категории: ски и сноуборд ( мъже и жени). Преди година Банско отново прие състезанието от този ранг, провело се при отлични условия, което доведе до много положителни отзиви от състезатели, представителите на Freeride World Tour и публиката.

И тази година 5 съдии ще оценяват представянето на участниците. Финалната оценка се формира от критерии като трудност на избраната линия по склона, контрол по време на цялото спускане, лекота при изпълнението на отделните елементи, техника и сложност на скоковете. За състезанието се очакват да се запишат над 80 участници от които близо 20 от България.

„Склона на Тодорка е един от най-добрите в тура и дава много възможности за избор на линия и от там на възможност на един или друг състезател да изпъкне над останалите. Една от основните цели на състезанието е да предостави възможност на райдърите от България да се състезават пред родна публика и на склон, който познават повече от добре! Надяваме се това да им даде и даде нужната увереност и домакинско предимство, за да направят добро представяне!“ каза Спортния директор на състезанието, Андрей Балевски.

„Състезание от този ранг е голяма реклама за Банско и възможностите, които Пирин предлага за практикуването на фрийрайд. Делът на така наречения back country туризъм се увеличи неимоверно през последните години. Вече над 50% от продажбите на спортно оборудване за зимни спортове са в този сектор и е чудесно, че планините в България предлагат толкова добри условия за практикуването му“ сподели маркетинг мениджъра на състезанието, Ивайло Цветков. „След огромния успех и страхотна атмосфера, която бе създадена през 2022 г., отново ще бъде изградена най-високата Фен зона правена в България, непосредствено до горна станция на лифтовете “Плато” и “Бъндерица 2” на 2550 м. надморска височина. От фен зоната се открива перфектна гледка върху целия склон, по който ще се спускат атлетите. Не на последно място покрай проекта отново се обръща внимание на темата за безопасността при практикуването на тези спортове и на всичко, които практикуващите този спорт трябва да знаят, за да минимализират възможността от инциденти!“

Световната квалификационна верига е пътят, който атлетите трябва изминат, за да стигнат до Freeride World Tour. През сезона стартове от този ранг има в целия свят, в страни като Австрия, САЩ, Япония, Франция и Канада. Системата за оценка се основава на звездното класиране на квалификационните събития (от 1 до 4 звезди) и съответния регион на събитията: · регион 1 обхваща Европа, Азия и Океания · регион 2 обхваща САЩ, Канада, Чили и Аржентина. След огромния успех и страхотна атмосфера, която бе създадена през След огромния успех и страхотна атмосфера, която бе създадена през 2022 г., отново ще бъде изградена най-високата Фен зона правена в България, непосредствено до горна станция на лифтовете “Плато” и “Бъндерица 2” на 2550 м. надморска височина. Фен зоната открива перфектна клетка върху целия склон, по който ще се спускат атлетите.