150 години от гибелта на Васил Левски

Изложбата „150 години от гибелта на Васил Левски. Места на памет (1873-1933)“ представя Българската академия на науките от 16 до 28 февруари. Председателят на академията акад. Юлиан Ревалски ще открие експозицията на 16 февруари в 16,30 ч. в централната сграда на БАН (ул. „15 ноември“ 1). Тя е подготвена съвместно от Института за исторически изследвания и Централната библиотека на БАН и е сред първите събития в Националната програма за отбелязване на годишнината, научи ДУМА от организаторите.

Експозицията проследява как се изгражда образът на националния герой в периода от първите години след трагичната му гибел до 1933 г. Вниманието е насочено към ключови места на памет, които и днес участват активно в създаването на представата за Дякона – творбите на Христо Ботев и Иван Вазов, първите негови биографии, дело на Захари Стоянов и Стоян Заимов, паметниците в София и Карлово, неговия архив, издигнатите наново Къкринско ханче и къща музей в родния му град, учебници по история, художествени изображения, пощенски картички и др. Акцентите върху първото всенародно честване на Апостола – 25-годишнината от обесването му (1898), и създаването на Народния комитет „Васил Левски“ (1923) хвърлят допълнителна светлина върху институционализирането на паметта за героя.

По-късно, от 17 ч., в зала „Проф. Марин Дринов“ на БАН, както ДУМА писа, лекция на тема „Духовните послания на Апостола на свободата Васил Левски“ ще изнесе чл.-кор. Иван Гранитски. Лекцията е част от академичния семинар „Актуални проблеми на науката“ на Събранието на академиците и член-кореспондентите на БАН.

 

Източник