БЕЗМЪЛВНА СМЪРТ ПИТЪР МЕЙ

Шотландският писател Питър Мей, известен у нас с поредицата за остров Луис и със самостоятелните трилъри „Ще те защитя“ и „Нощна порта“, ни предлага още една майсторски извезана детективска история. В книжарниците от 24 февруари!

Безмълвна смърт“ (превод: Надя Баева, 368 стр., цена: 22 лв., художник на корицата: Росен Дуков) въвлича читателя в кървава вендета, разгърната на фона на неповторимо описана испанска атмосфера. Британският детектив Джон Маккензи лети от Шотландия за Испания, за да ескортира екстрадирания наркодилър Джак Клиланд обратно в родината им. Няколко дни по-рано годеницата на Клиланд е убита пред очите му по време на полицейска акция, за което той обвинява младата полицайка Кристина Падрел и се зарича да я унищожи. И въпреки че престъпникът е заловен, когато лишеният от социални умения, но надарен с изключителна интуиция детектив каца на испанска земя, нещата се объркват фатално. Клиланд е успял да избяга от испанската охрана, а на британеца му се налага да остане в страната и да съдейства на местните власти. Двамата с Кристина Падрел се впускат в задъхана гонитба, в която ролите на преследващ и преследвач постоянно се разменят.

Питър Мей постигна същински триумф – книгите му се продават в милионни тиражи във Великобритания и по света, а майсторски композираната трилогия за остров Луис му донесе редица награди за литература в Европа и Америка. „Черната къща“ – първата част от поредицата, – която излезе най-напред във Франция, е определена от вестник „Юманите“ като „шедьовър“. Тя му спечели няколко отличия, сред които Наградата на френските читателите „Сезам“ за най-добър криминален роман за 2011 година, „Книга на годината“ 2011 на британския сайт за криминална литература и трилъри, както и американската награда „Бари“ за криминален роман на годината за 2013-а година. „Човекът от остров Луис” спечели голямата награда на читателите на френския ежедневник Le Télégramme и международния приз на фестивала в Коняк, Франция. През 2020 г. за първи път на български език излезе една от по-ранните книги на Мей, носеща пророческото заглавие „Карантина“. „Колибри“ издаде и завладяващите трилъри „Ще те защитя“ и „Нощна порта“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *