Бивш шеф на ДАНС: Мигрантите минават необезпокоявани, а това касае националната ни сигурност

/КРОСС/  Видно е, че мигрантите преминават границата необезпокоявани. Това е проблем, който пряко касае националната ни сигурност. Това означава, че на територията на страната ни влизат хора, които ние не знаем какви са и какво са техните намерения. Това каза бившият председател на ДАНС и бивш вътрешен министър Цветлин Йовчев предаването „120 минути“ по бТВ.

Той посочи инцидентът със загиналите 18 мигранти и днешния случай с 43-ма задържани на АМ „Тракия“ мигранти са само част от случаите, които хвърлят светлина върху огромния поток, минаващ през нашата страна нелегално.

„Съмнявам се, че голяма част от мигрантите, които преминават през страната, успяваме да ги задържим. Това е проблем. По-тежкото е, че нямаме план, за да се реши този проблем. Вече доста продължителен период от време ние нямаме ясен план какво трябва да направим”, коментира  Йовчев.

Единият от аспектите на проблема е, че българската правосъдната система не успява да изолира трафикантите да бъдат изолирани от обществото за определен период така, че да не извършват престъпления, добави той.

За да работи защитното съоръжение по границата с Турция, то трябва да бъде сериозно надградено, смята Йовчев. „Тя трябва да бъде снабдена с видеонаблюдение и сензори за детекция, там, където имаме възможност, в дълбочина да съумеем да следим още при наближаването на тези групи и те да бъдат пресрещани от нашите патрули. А в тези участъци, в които не може, трябва да се поставят друг тип сензори и да се укрепи тази ограда, дори да се направи втора ограда, която да задържи достатъчно дълго тези, които искат да преминат, до идването на патрулите“, посочи той.

Българските власти трябва да задържат нелегално преминалите границата на място и преди да бъдат настанени в местата за бежанци, трябва да се направи оценка и да се вземе решение какво да се прави с тези хора и това дали са опасни, или не, смята Йовчев.

Той подчерта, че три са компонентите в посока, на които трябва да работим – технологиите, организацията на работа и хората.  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *