Близо 217 000 е-винетки изтичат през март – ето къде може да проверите валидността на винетката си

/КРОСС/  През март 2023 г. изтичат близо 217 000 годишни е-винетки. Националното тол управление апелира водачите да проверят срока на валидност на своята винетка. На интернет страницата www.bgtoll.bg от бутона „Проверка на винетка“ след въвеждане на регистрационния номер на автомобила и държавата, в която е регистриран, всеки може да получи информация за крайния срок на електронната винетка, независимо откъде е купена – от търговски обекти на Агенция „Пътна инфраструктура“ или в търговската мрежа на партньорите на АПИ.

Статусът може да е „активен“, „с изтекъл срок“ или „неизползван“ в случаите, когато винетката е купена с отложен старт до 30 дни от началната дата на валидност.

От началото на годината до 23 февруари са продадени 926 373 е-винетки.

Най-търсени от шофьорите са годишните винетки, следвани от седмичните. По-нисък е интересът към уикенд винетките, както и към месечните и тримесечните.

От началото на годината държавата е събрала над 108 млн. лв. приходи от пътни такси. От тях от е-винетки са над 57 млн. лв., а от тол – над 51 млн. лв.

От Националното тол управление напомнят, че е-винетки могат да бъдат купени както от сайта www.bgtoll.bg или мобилното приложение, така и от останалите канали за продажба на АПИ – на гише срещу плащане в брой или чрез терминал за самотаксуване – с карта. Гишета са разположени на основните гранични контролно-пропускателни пунктове, както и в 27-те областни пътни управления в цялата страната. Терминалите за самотаксуване са близо 500. Електронни винетки се продават и в партньорската мрежа на Агенция „Пътна инфраструктура“.

При купуването на е-винетка е необходимо потребителите внимателно да преглеждат и проверяват въведената от тях или от съответния служител информация преди да потвърдят финалното плащане. Отговорността за попълване на коректна информация за номер на пътното превозно средство, категорията му и периода на валидност на винетката е на собственика или ползвателя му. В случай на неправилно декларирани данни се счита, че не е заплатена дължимата винетна такса за съответния автомобил.

Вписването на символите от регистрационния номер може да бъде и на кирилица, и на латиница, но да съответства на символите в самия регистрационен номер. При изписването на номера се въвеждат само букви и цифри. Символите 0 (нула) и О (буква О) не са взаимозаменяеми. За цифра от номера трябва да се изпише 0 (нула), а за буква – „О“. В случай че регистрационният номер съдържа тире, точка или интервал, те не се въвеждат.

Kогато при издаването на електронна винетка е допусната грешка при деклариране на не повече от три символа и/или липсва символ от регистрационния номер на пътното превозно средство, включително на държавата, в която е регистрирано, или на неговата категория, се позволява корекция от съответните длъжностни лица. За да бъде извършена корекцията, е необходимо винетката да е все още валидна и да бъде подадено заявление за промяна на допусната техническа грешка по реда на чл. 10а, ал. 3б от ЗП от страна на собственика или ползвателя.

Заявлението за промяна на допусната техническа грешка може да бъде изтеглено от сайта www.bgtoll.bg, в раздел „За нас“, секция „Заявления“. Директният линк към него е ТУК.

Заявленията могат да се подават до Агенция „Пътна инфраструктура“, Национално тол управление на адрес: гр. София, бул. „Никола Петков“ №86, в 27-те областни пътни управления или на електронен адрес: [email protected].

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *