БОК събира младите спортни таланти на България в Осогово и Чепеларе

Две планини ще бъдат домакини на Олимпийския зимен младежки фестивал тази година, който по традиция дава път на спортните таланти на България. Създадената вече традиция и добрата организация са предпоставка, че състезанията в Осогово и в Чепеларе ще се превърнат отново в своеобразни национални първенства за най-малките ни таланти в белите спортове.

Фестивалът започва в Осогово. В курорта, приел преди 10 години стартове за Европейската купа по сноуборд, в петък ще се състоят надпревари в два спорта: алпийски ски и сноуборд. В тях се очаква да участват близо 350 бъдещи звезди на белите дисциплини. Четвъртък, 16 февруари, е ден за пристигане на участниците, вечерта са предвидени техническите конференции. Гигантският слалом ще се състои в петък сутрин на голямата писта, а следобед е сноубордът във Фънпарка. Състезанията ще бъдат в две възрастови групи за алпийците: U14 и U16 и в три за бордистите – U11, U13 и U15 г.

Първи по пистите ще се спуснат талантите в алпийските ски, те ще се състезават на гигантски слалом по пистата „Людмил Янков“. С най-много участници ще бъдат представителите на „Банско“, „Чамкория“ и др.

Същия ден тържественото откриване е насрочено за 13.30 ч. след което веднага започват надпреварите в сноуборда. В тях най-многобройни са заявките за участие от клубовете „Бороборд“, „Самоков“ и др.

Втората част на фестивала е на 11 и 12 март в местността Язовира на Пампорово над Чепеларе, където ще се съберат младите ни таланти в биатлона и в ски-бягането. По традиция най-много участници се очакват от клубовете „Сапарева баня“, „Рилски скиор“ и др. Предварителните заявки са за участие на близо 100 биатлонисти. За медалистите във всички спортове са предвидени много награди и призове.

Със състезанията в Осогово и в Чепеларе Българският олимпийски комитет спазва традицията да включва нови и нови национални центрове като домакини на Фестивала. Първите три издания бяха в местността Картала над Благоевград, след това форумът се състоя в Банско, а после се премести над Кюстендил. Ски-зона Осогово бележи силен прогрес в последните години, а доказателство за това са двата старта за европейската купа по слоупстайл, организирани през февруари 2013 г., за които местните хора получиха отлични оценки и много суперлативи от ФИС. От няколко години сред домакините на Фестивала вече се включва и Чепеларе – градът, който даде на България първата и единствена засега олимпийска шампионка в зимните спортове, един от най-прочутите и успешни зимни спортни центрове в страната.

Организатори на зимният фестивал, който се провежда вече 11-а поредна година под мотото „Да открием олимпийските надежди на България“ са Българският олимпийски комитет и Асоциация „Спорт в свободното време“. И двете организации имат за свой приоритет развитието на спорта сред младите и насърчаването на талантите в ранна възраст. За много от децата това ще бъдат първи стартове през започналата с малко сняг зима.

От основаването си досега тези състезания са били първо сериозно изпитание за много български спортни надежди, по-късно утвърдили се в националните отбори, участвали в младежки олимпийски игри и в европейските спортни форуми. Целта на фестивала е да допринася за популяризирането на основните идеали, принципи и ценности на олимпизма и разпространяването им сред младото поколение, както и да даде възможност за изява на младите спортни таланти.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *