Британците плащат по-малко за наем, отколкото за ипотека за първи път от 14 години

Наемането на жилище във Великобритания сега е по-евтино от тегленето на нов ипотечен кредит за покупка. Това се случва за първи път от 14 години, сочи анализ на Capital Economics, цитиран от Bloomberg.

Консултантската компания е установила, че средната вноска по ипотечен кредит надхвърля 1000 паунда на месец за първи път в историята, след като лихвите по заемите се удвоиха през последните две години. Тенденцията може да се запази до следващата година.

Изводите контрастират на данните от последните години, според които притежаването на жилище е по-евтино във Великобритания дори след силния ръст на цените, който до края на миналата година продължи повече от десет години. Сметките са се променили рязко през 2022 г., когато лихвите по ипотечните кредити, които бяха на средно ниво от 1% в последните няколко години, надхвърлиха 6%.

Вдигането на лихвите от Английската централна банка (АЦБ) наред с пазарната паника след бюджетната програма на Лиз Тръс по време на краткия ѝ мандат като премиер тласнаха нагоре лихвите по жилищните заеми. Лихвите се върнаха на по-ниски нива в последните месеци.

Средните наеми са останали относително стабилни през 2022 г. – 900-1000 паунда на месец, сочат данните на Capital Economics.

Но те са били надминати от месечните плащания по нови ипотечни кредити, които надхвърлиха 1000 паунда през третото тримесечие. Лихвеният компонент в ипотечните кредити нарасна от около 260 паунда на месец в средата на 2020 г. до над 500 паунда през второто полугодие на миналата година.

Андрю Уишарт, икономист, специализиран в имотите, в Capital Economics, очаква лихвите по заемите да изпреварват наемите до второто полугодие на 2024 г., а пропастта вероятно се е разширила през последните три месеца на миналата година.

Наемателите не са пощадени от по-високите разходи, тъй като купувачите на първо жилище изпитват затруднения да навлязат на имотния пазар и остават по-дълго време в имотите под наем.

„Това вероятно ще накара много кандидат-купувачи на първо жилище да продължат да живеят под наем, вместо да купуват. Това допълнително търсене на наемния пазар означава, че ръстът на наемите ще остане много силен. Впрочем, след предишни шокови повишения на лихвите по ипотечните кредити наемите са нараствали като дял от доходите“, коментира Уишарт.

Очаква се ръстът на лихвите по ипотечните кредити да предизвика спад на цените на жилищата през 2023 г. с охлаждането на активността на пазара.

Ипотечният пазар беше разтърсен от бюджета на Тръс, като средната лихва по двегодишните заеми с фиксиран лихвен процент достигна 14-годишен връх от 6,65% през октомври. Той е отбелязал спад от 5,3% до средата на февруари.

Цените на жилищата вече намаляват на месечна база, показаха официални данни, а одобрените ипотечни кредити също се забавят до най-ниското си ниво от първата блокада заради COVID.

Oxford Economics предупреди, че британският имотен пазар е в началото на „трайна корекция“, която ще предизвика спад на цените на жилищата с 15% спрямо връхната им точка. Но този спад вероятно само ще върне цените на нивата им от средата на 2021 г.

„Лихвите по ипотечните кредити нарастват значително, реалните доходи на домакинствата намаляват, достъпността на жилищата остава ограничена, а търсенето вероятно страда от решението на някои потенциални купувачи да отложат покупките в очакване на нови спадове на цените“, коментира Андрю Гудуин, главен икономист за Великобритания в Oxford Economics.

Той обаче допълни, че щетите за икономиката от свиване на жилищния пазар няма да са толкова тежки като при предишни спадове.

„Жилищното богатство на домакинствата тръгва от рекорден връх, намалявайки натиска за ограничаване на разходите при изплащане на дълга“, отбелязва Гудуин.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *