България има възможност да влезне в Еврозоната през 2025 г

За мен големият проблем е критерият за ценова стабилност, който България още не е изпълнила по пътя си за членство в еврозоната и добави, че днешната висока инфлация по света затруднява изпълнението на тази задача, каза изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия (ЕК), отговарящ за икономиката в интерес на хората, Валдис Домбровскис в академичното си слово, след като беше удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) на церемония във висшето училище.

Ние виждаме, че вероятно България ще изпълни критериите за дългосрочните лихвени проценти, стабилността на валутния курс в рамките на валутния механизъм ERM II и стабилните публични финанси, каза Домбровскис. Да, неблагоприятните външни обстоятелства водят до забавяне на плановете за присъединяване на България към еврото, посочи още той.

Валдис Домбровскис

Присъединяването към еврозоната обаче следва да остане крайната цел и следва да се случи веднага, след като бъдат изпълнени условията, надявам се, след не повече от година, заяви в УНСС още Валдис Домбровскис. Той допълни, че EК ще продължи да работи в България в това направление.

„Инфлацията е индикатор, който не се променя много бързо, няма да се случи през следващите няколко месеца. Това, че България няма да успее да се присъедини към еврозоната от 1 януари, беше обединено становище и на българското правителство, и на Европейската комисия“, подчерта също той.

Валдис Домбровскис изтъкна също така на церемонията, че преди всичко поемането по пътя към присъединяване към еврото означава поставяне на България в сърцето на европейския проект. Както всяка една страна, подготвяща се да приеме еврото, България трябва да изпълни четирите критерии за конвергенция – ценова стабилност, стабилност на обменния курс, стабилни публични финанси и сближаване на лихвените проценти.

Сибила Кусева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *