Български учени ще заловят и пренесат у нас рядък вид риба от Антарктида

Това са мениджърът по логистиката на Националния център за полярни изследвания Драгомир Матеев, микробиоложките доц. д-р Петя Орозова и гл. ас.д-р Снежана Русинова – Видева, ихтиологът доц. д-р Тихомир Стефанов, почвоведът д-р инж. Чавдар Желев, логистикът-строител инж. Невян Симеонов и логистикът-полевия асистент Александър Недялков.

Групата ще лети с граждански авиации по маршрута София – Амстердам – Сантияго де Чили – Пунта Аренас. В Пунта Аренас, чилийско пристанище на брега на Магелановия проток, те ще се качат на специален полет със самолет нает от португалската антарктическа програма, специално за логистична подкрепа на програми от други държави, до съседния на о-в Ливингстън, остров Кинг Джордж. Там ще ги очаква първият български НИК 421 „Св. Св. Кирил и Методий“ за да ги откара, заедно с испански полярници до о-в Ливингстън, където са разположени българската антарктическа станция „Св. Кл. Охридски“ и испанската станция „Хуан Карлос I”.

Експедицията ще завърши през първата половина на месец март с отплаването на кораба към родните брегове.

Любопитна подробност е, че биолозите в експедицията, ще уловят и транспортират живи в специален контейнер екземпляри от куриозната ледена риба с бяла кръв и други интересни представители на антарктическата морска фауна, които ще бъдат изложени в аквариумите на експозицията на Пловдивския природонаучен музей. /БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *