Ваканционните имоти записват един от най-големите ръстове на цените през 2022 г.

Поскъпването им е по-голямо, отколкото в някои големи градове, коментира Полина Стойкова

Цените на ваканционните имоти отбелязват един от най-големите си ръстове през 2022 г. за последните 20 години. Ръстовете са от порядъка 20-25%, а факторите, които допринасят за това, са много – основно инфлацията и по-свитото предлагане. Това коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties, в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите на госта поскъпването на двустайните апартаменти при този тип имоти е с около 10 хиляди евро. „Ако през 2021 г. в Слънчев бряг се продаваха апартаменти за 30-40 хиляди евро, сега тази сума достига 45-50 хиляди евро“, посочи Стойкова.

„От планинските курорти Боровец винаги е бил най-скъп, там цените не са спадали дори след кризата през 2008 г. поради причината, че там няма предлагане на имоти“, посочи събеседникът. Тя добави, че цените в курорта вече стигат 1000 евро на квадратен метър.

„При морските курорти традиционно най-скъпи са имотите по Южното Черноморие – Созопол, Лозенец“.

Експертът отбеляза, че през 2022 г. ръстът на цените на ваканционните имоти е по-висок, отколкото в някои големи градове. Тя добави, че тенденцията се задвижва по време на пандемията. „Купувачите предпочитат повече морето, то е много по-голям пазар, обхваща много региони… Там има възможност за по-дълъг сезон“, посочва тя.

По думите на Стойкова купувачите търсят основно двустайни и тристайни апартаменти, когато са за лично ползване. Ако е с цел инвестиция, те се насочват и към едностайни и двустайни, които по-лесно се отдават под наем на хотелски принцип, стана ясно от разговора.

„Равномерно разпределено търсене има към различните типове имоти, има и хора, които търсят къщи във ваканционните курорти. Превес има търсенето на самостоятелни къщи, не част от комплекс“, коментира още гостът в предаването.

Стойкова разказа, че войната в Украйна не се отразява на пазара на ваканционни имоти у нас – отливът на руски купувачи е започнал още през 2016 г.

Специалистът очаква атрактивна 2023 г. за пазара на имоти и по-добро предлагане.

Целия разговор гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *