Все повече хора вземат на заем за битовите си сметки

Нарастване на търсенето на малки заеми за заплащане на битови сметки заради инфлацията отчита проучване на една от компаниите у нас за потребителско кредитиране. Проучването отразява въздействието на инфлацията върху бюджетите на домакинствата в 13 европейски държави, включително България. Проведено е онлайн между 27 октомври и 11 ноември м.г. сред 7831 участници на възраст от 18 до 60 г. с различни доходи.

Според данните 54% от анкетираните в България твърдят, че в резултат на инфлацията изпитват затруднения да плащат битовите си сметки навреме и в частност задълженията за електроенергия и отопление. Данните показват, че нарастващата инфлация изпреварва индексирането на доходите у нас – едва 35% от анкетираните споделят, че заплатите им са се увеличили достатъчно, за да съответстват на инфлацията. Отчита се тенденция много домакинства да свиват разходите си, като развлеченията и пътуванията са първите неща, от които спестяват българите, а към тях вече се добавят и разходите за храна.

Един от трима или 35% посочват, че вече съзнателно харчат по-малко за храна, а двама от трима или 65% от анкетираните споделят, че са свили разходите си за забавления и почивки. Според данните румънците и хърватите също намаляват разходите си за пътувания, но много по-малко от разходите си за развлечения в сравнение с българите.

Проучването показва, че българите с оптимистично очакване за финансовото си състояние през 2023 г. са повече  – 44% спрямо средно 30% оптимисти в останалите европейски държави. Тези, които смятат, че през настоящата година ще имат по-малко пари за харчене, са 34% на фона на средно 33% песимистично настроени потребители от другите европейски пазари. Българските потребители очакват, че вероятно ще разчитат на заеми, за да покрият сметките си за електричество и отопление, както и да се справят със значително повишените цени на храните, които пораждат сериозно безпокойство, се отбелязва в проучването.

По отношение на спестяванията през 2021 г. -само 22% от анкетираните българи споделят, че спестяват по-малко от един процент от доходите си. Към 2022 г. техният дял е 66%. Делът на тези, успели да спестят над една пета от доходите си за 2021 г., спада от 27% на 8% през миналата година, според допитването.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *