„Въжетата на Орион“ превзе Кино Одеон.

Първият роман на Росица Добрева „Въжетата на Орион“ бе представен на 19 февруари в Кино Одеон.

Росица Добрева е изгряващ писател, който има зад гърба си няколко творби: две стихосбирки – „Хляб от Бога“ и „Завръщане“ и една детска книжка – „Силфите“, която е издадена и на английски език и е селектирана за англоезичния каталог на Клуб Перото за 2021. Четвъртото ѝ творение е именно дебютният роман „Въжетата на Орион“, който е в нов за нея жанр. Напълно различни като форма и тематика, тези произведения разкриват личност, която обича да експериментира.

Романът е фокусна точка на еврейската и холандската култури и рисува многостранен и богат свят, където знанието и растежът са ценности, а смелите жени се открояват. На фона на красотата на Златния век на Холандия, колонизацията, бурно развиващото се изкуство и религиозна толерантност, „Въжетата на Орион“ потопява читателя в света на главната героиня, чиито изпитания са валидни и днес. Болезнената опитност на Изабела с мъжетея кара да търси независимост. Тя е гневна, заради болката, която изпитва. Прави тежки компромиси с морала си и свремето си позволява все повече простъпки, които оправдава с тежката си съдба.  Книгата нежно ни води към неизбежния момент на трансформацията на героинята – катарзис, който е постижим, само след краха на всичко важно и ценно.

Любопитното е, че главната героиня е момичето с перлената обеца, нарисувана от известния художник от Делфт Вермер. Присъстващите бяха впечатлени от факта, че романът е написан на основата на регресия на минал живот след щателно проучване на епохата и запазените в архивите и библиотеките в Холандия документи.

На събитието присъстваха гости от София и страната и по време на коктейла след представянето, те се срещнаха с авторката, взеха автографи и обмениха много усмивки, топлина и позитивни усещания.

„Въжетата на Орион“ е написан с подкрепата на НФК по проект „Творчески стипендии“.

Сибила Кусева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *