В УНСС се проведе Националното състезание по икономикс

В УНСС се проведе Националното състезание по икономикс на Асоциацията на икономическите училища в България (АИУБ). Председателят на АИУБ проф. д-р Даниела Фесчиян откри състезанието и представи гостите на събитието.

На откриването присъстваха проф. д-р Матилда Александрова-Бошнакова, зам.-ректор по учебната дейност, проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики, ректорът проф. д-р Димитър Димитров, проф. д-р Даниела Фесчиян, председател на Асоциацията на икономическите училища в България, г-жа Емилия Иванова, заместник-председател на АИУБ и директор на Националната търговско-банкова гимназия, г-жа Мая Гешева, член на Координационния съвет на АИУБ и директор на Националната финансово-стопанска гимназия.

проф. Димитър Димитров

Ректорът на УНСС, проф. д-р Димитър Димитров поздрави средношколците за избора да участват в състезанието в Университета за национално и световно стопанство. „Смятам, че човек действа рационално, но избира със сърцето. Мисля, че вече УНСС е в сърцата ви, след като днес сте тук. Уверявам ви, че сте на правилното място“. Проф. д-р Димитър Димитров подчерта, че зад организацията на това състезание стои труда на много хора и отбеляза резултатите от дейността на АИУБ и усилията на целия екип, които правят възможно провеждането на тези състезания.

Той посочи, че благодарение на активната си работа по различни проекти УНСС успява да привлича финансиране за обновяване на базата и техническа модернизация. „В бизнеса успехът не се случва за един ден. Предпоставки за това са добра подготовка, планиране, мотивация, ресурси и добро разпределение на тези ресурси. Нашият университет може да ви подготви във всички тези направления. Това е и причината за засиления интерес на световните компании към нашите лауреати от постъпването в УНСС до дипломирането им. Доверието на бизнеса в УНСС е голямо и доказано във времето“, заяви проф. д-р Димитър Димитров.

„Скъпи средношколци добре дошли в най-добрия икономически университет – Университета за национално и световно стопанство. За нас е огромна чест да посрещнем млади, мотивирани хора, които имат куража да се борят не просто за място, а за  лидерска позиция в нашия университет. Тук са най-добрите икономисти от цялата страна сред средношколците“, каза проф. д-р Даниела Фесчиян и отбеляза, че присъствието на състезатели от най-елитните гимназии в София, Благоевград, Гоце Делчев, Видин, Пловдив, Казанлък, Хасково, Силистра, Бургас, Варна и Шумен показва огромния интерес към УНСС. „Най-добрите млади икономисти от цялата страна са тук. Повече от 160 младежи се състезават за призово място в голямото академично семейство на УНСС“. В състезанието се включиха и средношколци от училища извън структурите на АИУБ.

Проф. Даниела Фесчиян

Проф. д-р Даниела Фесчиян благодари на участниците и гостите на събитието, и специално на спонсора на състезанието Coca-Cola Hellenic Bottling Company. Тя посочи, че бизнесът оценява значимостта на връзката между

теория и практика и припомни думите на Леонардо да Винчи: „Влюбеният в практиката без теорията е като кормчия на кораб без рул и без компас и винаги ще се носи в открито море без цел и без посока“.

На официалното откриване се проведе и тържествената церемония по награждаването на първите трима лауреати от Националното състезание по финанси и счетоводство, което се проведе през декември 2022 г. Ректорът на УНСС, проф. д-р Димитър Димитров връчи сертификати на победителите. Първо място в състезанието зае Лия Георгиева, която получи и 1000 лв. парична награда от партньора Coca-Cola HBC. На второ място се класира Иван Генов, който получи награда от 800 лв., а третото място е за Деница Миладинова, която беше наградена със сума в размер на 500 лв. Паричните награди бяха връчени от Лилия Велинова, представител на Coca-Cola Hellenic Bottling Company.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *