Габровската галерия представя фигуралното в българската графика през 80-те години на 20-ти век

Габровската художествена галерия представя за първи път творби от фонда си в нов прочит. Изложбата „Фигуралното в българската графика през 80-те години на 20-ти век” ще бъде открита на 10 февруари 2023 г., от 17.30 часа в зала „Проф. Кънчо Цанев” в галерията. Куратори на експозицията са уредниците д-р Деян Боев и Станислав Гончаров.

 

Съдържанието на графичната колекция на Художествена галерия „Христо Цокев” позволява редица специфични научни проучвания. За тази изложба екипът на галерията акцентира върху фигуралното в българската графика през 80-те години на 20-ти век.”.

 

Основен мотив за анализа на подобен проблем, е наличието на иновативни тематики, които намират място в графичното изкуство от това време. Все по-ясния поглед към западните тенденции в изкуството, постепенното „отваряне” на България към света, извеждат високи постижения както в абстрактната, така и във фигуралната графична композиция. Нещо повече, когато се оформя представата за графичното изкуство трябва да се има предвид изключителната важност на техниката и технологията при изграждането на едно произведение. Ефектите, добавената стойност, която се получава единствено чрез осъзнатото владеене на графичните техники. Изследването на фигуратива остава винаги на „дневен ред” в творчеството на артистите. Образите, фигуралното носят в себе си заряд и провокират разпознаване на различни категории в изкуството. Недоизказаното може да бъде допълнено чрез жест, форма, структура. Графиката предполага мощно владеене на рисунката. Тази рисунка, която освен разказа, сочи и трасира идеи и тенденции. Фигурата като силен комуникативен инструмент и знак съвсем успешно събужда емоции, задава въпроси или носи чисто естетическа наслада у зрителя.

 

Десетилетието на 80-те години в българското изкуство се характеризира с много силно изразени преходни процеси: смяна на поколения художници, търсене на нов визуален език и неконвенционални форми в средата, където все още властват нормите и каноните на така нареченото „социалистическо изкуство”. От друга страна, това десетилетие е много силен период в творчеството на художниците от по-старото поколение. Те също създават много по-модерно пластично внушение в работите си без да се съобразяват с ограничаващите изисквания на идеологическата власт. Реалистичното и фигуралното в техните творби преодолява догматизма и придобива психологически  драматизъм, поместени в сериозния философски контекст. В образа на човека художниците се фокусират върху личността, самотата и крехкостта на индивида в системата. Не на последно място присъстват библейската тематика, митологията, баснята и други. Тялото и фигуралното въобще може да представляват знак и изразно средство, което символно да препраща зрителя към определени идейни и философски дискурси.

 

Графичното изкуство често се свързва и с илюстрацията, и разказното, но в конкретния случай на това изследване се търси чистото му въздействие. Обвързаността с определен

тип наративи присъства по естествен начин, балансирайки експозицията.

В обобщен вид, фигуративното позволява на художниците да преодолеят в творчеството си, до определена степен, характерното противопоставяне между „официалното” и „неофициалното”.

 

Експозицията представя  графични творби, изпълнени в различни техники, които са разнообразни тематично. Обединява ги общ интерес от страна на художника към човешкото същество, неговия материален и духовен свят, видимото и невидимото в живота му.

 

Изложбата може да бъде видяна от 10 до 28 февруари 2023 г. в Художествена галерия „Христо Цокев”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *