ДА ПРЕДАДЕШ ЛЕВСКИ ИСКРЕН КРАСИМИРОВ

Два въпроса висят със страшна сила в нашата история: „Кой предаде Левски?“ и „Кой уби Ботев?“.  Тези въпроси, дали тласък на дълголетни полемики, и днес продължават да тревожат историческата ни памет.

На 17 февруари Искрен Красимиров ще ни предложи още едно интригуващо и отлично аргументирано четиво, което се включва  в дебата за историческата съдба на националните ни герои. Както подсказва заглавието, Да предадеш Левски. Конспирации, издайници, пари (184 стр., цена: 15 лв.) е своеобразно историческо разследване, в което са представени проучванията на автора върху истината както за физическите, така и за идейните предатели на Апостола на свободата. Чрез анализ на наличните свидетелства, на събитията, случили се в далечната 1872 г., и на личните взаимоотношения на Левски е направен опит за различен прочит на известните досега факти; изказани са смели хипотези за конфликтите в Ловчанския революционен комитет, „схемата” на предателството, разгрома на Вътрешната революционна организация.

Трябва да си дадем сметка, отбелязва авторът, че предаването на Левски не е предателство на един човек, а предателство на едно свято дело – борбата за национално освобождение. На този фон фразата „Фанете тогоз!“ губи своята мрачна сила на магическо заклинание за сметка на сериозния въпрос: доколко са желаели българите своята свобода и каква цена са били готови да платят за нея? Този въпрос е тревожил и Левски в последните дни преди смъртта му и той е намерил краткия и ясен отговор, протоколиран от Извънредната комисия, а именно: Нашите българи желаят свободата, но ако им се поднесе в къщите на тепсия.

Искрен Красимиров е доктор по кинознание и киноизкуство (НБУ) и магистър по история (Софийски университет). Основател е на проекта „Незабравимата България“. Автор е на над 20 исторически художествено-документални филма. Провел е уроци по родолюбие в множество училища и читалища в страната и чужбина. „Да убиеш Ботев. Мистерии, спомени, лъжие дебютната му книга. Един смел и провокативен опит за разгадаване на мистериите около трагичната съдба на Ботевата чета във Врачанския балкан, за реконструкция и интерпретация на събитията чрез средствата на истинско криминално разследване.

Премиерата на книгата Да предадеш Левскище се състои на 20 февруари, понеделник,  от 18:30 ч. в Casa Libri на ул. „Цар Асен“ 64. Очакваме ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *