Двойна безизходица на пазарите на бизнес имоти в Европа

Няма признаци за възстановяване на инвестиционните пазари в сектора на бизнес имотите в Европа, като инвеститорите или нямат достатъчно капитал, или не могат да открият точния имот. Това е основният извод в неотдавнашно допитване на компанията за инвестиции в недвижими имоти Union Investment сред 150 имотни компании и институционални инвеститори в недвижими имоти в Германия, Франция и Великобритания.

Около 84% от европейските инвеститори в имоти, които участвали в допитването, твърдят, че липсата на ликвидни средства в момента е основният фактор, който се отразява на инвестиционните им решения. 85 на сто твърдят, че инвестиционните им решения са повлияни от наличието на подходящи инвестиционни имоти.

„Много играчи с наличен капитал в момента изчакват, защото повишаването на лихвите все още не е напълно отразено в цените и затова те не могат да намерят подходящи имоти. Много потенциални продавачи също изчакват, докато цените се стабилизират“, коментира Олаф Янсен, ръководител на имотните анализи в Union Investment.

Според изследването покупните цени вероятно ще бъдат коригирани към по-високите лихви през тази година. 42% от участниците в допитването очакват да видят съответна пазарна корекция в идните три до шест месеца. 40 на сто прогнозират фазата на корекции да трае най-малко до края на тази година. „След това инвестиционните пазари вероятно ще се възстановят донякъде, тъй като отново ще се появят инвеститори, разполагащи с достатъчно наличен капитал“, прогнозира Янсен.

38% от участниците в допитването смятат, че САЩ ще бъде първият пазар, на който обемът от сделки ще започне отново да расте. 25% предвиждат, че възстановяването ще настъпи първо в Европа, а 9 на сто са на мнение, че то ще започне от Азиатско-Тихоокеанския регион. Останалите анкетирани не са изразили мнение.

От инвеститорите, които очакват обемите от сделки да нараснат първо в Европа, около 30% смятат, че инвестиционният пазар във Великобритания ще има водеща роля за това. 27 на сто очакват Северна Европа първа да се измъкне от затрудненията, а 24% посочват Германия.

Инвестиционен климат – светлина в края на тунела

Несигурността накъде ще поемат в бъдеще лихвите, разходите за енергия и икономиката продължава да натежава върху нагласите сред инвеститорите в имоти в Европа. Но се вижда светлина в края на тунела. Макар че индексът за климата за инвестиции в имоти на Union Investment отчете нов рязък спад за Великобритания през второто полугодие на 2022 г. (-5,3 пункта до 60,3), показателят за Германия е намалял само с 0,8 пункта до 58,9. Във Франция индексът дори леко е нараснал от 60,3 на 61,3 пункта.

„Това показва, че имотните пазари може би достигат дъното и има основания да се надяваме, че ще се приспособят напълно към новата лихвена реалност до средата на 2023 г.“, коментира Янсен.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *