Доц. Огнян Минчев: Зеленият рекет трябва да спре

Публикувано от Фейсбук страницата на Огнян Минчев без редакторска намеса

„Зеленият“ рекет, който системно спъва инфраструктурното развитие на България трябва да спре. Политически тези хора представляват един процент – 1% от гласоподавателите в страната. Щетите, които нанасят са драматично високи. Заради тях вече десетилетия се бави магистралният път през Кресненското дефиле, който трябва да бъде част от основния път от България за централна Европа. Аргументът – биоразнообразие, което ще бъде застрашено. Всъщност пътят там съществува от десетилетия – двупосочен, опасен, причиняващ много пътни инциденти и жертви. Ако бъде обърнат в едната посока (другата се изнася в планината на изток) ще бъде по-добре за всички – и за хората, и за животните. Само за рекетьорите няма да бъде добре.

Българските планини – първо Витоша, след това и останалите – са пълни с автомобили и полуразбити пътища защото нормалното строителство на лифрове и съпътстващи съоръжения е блокирано от „зелените“. Всеки, който е бил в Алпите – Австрия, Швейцария, Франция – знае как се съвместява високопланинската природа с лифтовите съоръжения и ски пистите. У нас рекетът е безмилостен и незаобиколим – под претекст „да се борим с олигарсите“. Хайде да се преборим с олигарсите – нека държавата, както и общините вземат проектите за развитие в свои ръце, като своя собственост. Защото една шепа хора рекетират цялото общество.

За да спре тунела под Шипка, Тома Белев го вкарал в резерват 

Тунелът под Шипка е ключово съоръжение за свързаността на северна и южна България. Всеки, който е преминавал старопланински проход знае какви усилия изисква това – особено за тежките камиони, които ползват няколкото планински прохода системно по пътя си от Близкия изток за Европа. Сега „зеленият“ рекет блокира тунела под Шипка. Ако тръгне и проектът за тунел под Петрохан – ще блокират и него, без съмнение. Интересно, защо „зелените“ адвокатстват ентусиазирано за тунел от 14 км. под Кресна, в една от основните земетръсни зони в България, но отхвърлят тунел от  3-4 км. под Шипка? Сигурно е въпрос на мно-о-го специална „зелена експертиза“… Или на много арогантна корупционна амбиция…

България е изключително инертно и аморфно общество. Да организираш българи в значима група за натиск по важен обществен проблем е традиционно по трудно отколкото на повечето други места в Европа. Затова малки, но добре организирани групи по интереси могат с лекота да ни „обърнат с хастара нагоре“, стига да решат да го направят. Добър пример за такава група са 25-30 семйства с произход от милиционерския генералитет, които заграбиха България и я притежават като ненаситна и арогантна олигархия. Енергийната олигархия – сложила България под контрола на по-голямата руска олигархия, строителната олигархия – превърнала в джунгли българските градове …

Примерите могат да продължат. Не се притеснявам да прибавя към списъка групата за „зелен“ – „екологичен“ рекет, която спъва българската модернизация и национално развитие, гордо декламирайки „европейски директиви“… Време е българите да се вземат в ръце.

Доц. Огнян Минчев е политолог, доктор на социологическите науки. Преподава Теория на международните отношения в Софийския университет. Директор е на Института за регионални и международни изследвания и председател на Управителния съвет на българския клон на организацията „Прозрачност без граници”. Автор е на множество анализи по вътрешна и международна политика, някои от тях са събрани в двутомника „Отломки от огледало. Преходът като текст“, 2016 г.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *