Дрон наблюдава замърсяването на въздуха в София

/КРОСС/ По-чист въздух в София е задача, по която се работи от години. Задължителна стъпка за решаването на проблема със замърсяването е осигуряването на надеждна информация. Затова и Столичната община следи постоянно концентрацията на основните замърсители. Сега към арсенала от измервателни уреди се включва и специален безпилотен апарат.

Софийската мъгла е пословично известна. Често през късната есен и зима видимостта пада до минимум, а в ниските слоеве на атмосферата се събира цялата Менделеева таблица. За столицата това е обяснимо, тъй като градът е в котловина, заобиколена от планини.

Подмяна на старите печки на дърва и въглища с отопление на ток, газ или пелети, модернизация на градския транспорт, проверки на Столичния инспекторат за нерегламентирано горене на отпадъци са само малка част от мерките. Те обаче не биха работили пълноценно без богата база данни, която експертите да ползват.

„Това, което виждаме в София, е продукт на повече от 100 години проби, грешки и политики. Особено за град като София, с такава специфична география. Със структура, една част от която не е планирана. Преди 1936 година въобще не е имало план как да се развива градът“, обясни доц. Стелиян Димитров от СУ „Св. Климент Охридски“.

Хаотичното строителство десетилетия назад няма как да се коригира. Към днешна дата обаче могат да се събират подробни данни за качеството на въздуха и на тяхна база да се планират стратегически мерки за облекчаване на този проблем. Освен станциите на Изпълнителната агенция по околна среда, общината разполага с още над 20 сензорни станции, покриващи целия град, две нови стационарни станции и една мобилна.

За още по-локални измервания, в борбата с мръсния въздух ще се ползва дрон. Доцент Стилиян Димитров ръководи екипа, ангажиран да измерва локалните колебания в замърсяването на десет точки в столицата.

„Тези територии, които обследваме, потвърждават нашата теза, че има части от урбанизираното пространство на София, където съчетанието от географски фактори предполага по-сериозно замърсяване“, коментира доц. Димитров.

Именно такива локални измервания ще прави новият дрон, разработен от Националния център за геопространствени системи към Софийския университет. Апаратът разполага с точни уреди за отчитане на замърсяването по различни показатели. Може бързо да открива конкретни източници на замърсяване на земята и да изпраща точна локация на контролните структури в Столична община.

Нова телевизия, „Събуди се“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *