Държавното „Ел Би Булгарикум“ сваля цени с 30%

Държавното млекопреработвателно предприятие „Ел Би Булгарикум“ обяви, че ще намали цените на продуктите си с 30%. Намалението важи само за фирмените магазини, а не за продуктите на марката, които се предлагат в цялата търговска мрежа. Компанията обаче няма обекти в цялата страна, а само в София и един във Видин.

Най-голямо ще е намалението при сирената и кашкавалите – с 30%, по-скромно – за млеката. Със заповед на изпълнителния директор Николай Маринов от 20 февруари 2023 г. цените на млеката са по-ниски с между 5 и 10%. Цените на кашкавала и сирената намаляват с над 30%, пише в съобщението. От компанията заявяват, че „новите цени са свързани с промяна на цените на суровините и материалите“.

От сайта на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата се вижда, че за изминалата седмица кашкавалът е поевтинял с около 20 ст. и цената му за 17 февруари, откогато са последните данни, е 18,20 лв. за килограм. При сиренето през последната седмица дори се отчита леко повишение, като на 6 февруари то е струвало 11,50 лв., а на 17-и цената вече е 11,63 лв.

В България производителите не продават под себестойност, т.е. държавното „Ел Би Булгарикум“ ще се лиши от 30% печалба от сиренето и кашкавала, продавани във фирмените магазини. Очевидно тази печалба ще продължи да се начислява от частните вериги, които разпространяват продуктите.

автор:Дума

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *