Една трета от служителите в еврозоната искат повече работа от разстояние

Близо една трета от служителите в еврозоната искат да работят от вкъщи по-често, отколкото работодателят им позволява, и са склонни да променят работата си, за да могат да го правят, показва допитване на Европейската централна банка (ЕЦБ), цитирано от Ройтерс.

Компаниите продължават да преговарят за политики около работата от разстояние, като темата предизвиква напрежение между профсъюзи и работодатели, включително в ЕЦБ, която предлага по-малко дни с възможност за работа от разстояние от желанията на служителите ѝ.

„Служителите са по-склонни да сменят работата си, ако имат предпочитания за работа от разстояние, които надвишават предпочитанията на работодателите им“, показва допитването на ЕЦБ. „30% от служителите имат предпочитания за работа от разстояние, които надхвърлят очакваното от тях предложение от работодателите им“, сочи анкетата.

Служителите, които искат повече възможности за работа от разстояние, е по-вероятно да търсят нови варианти и действително да сменят работата си, показва допитването.

Според анкетата около две трети от служителите искат да работят от вкъщи поне един ден в седмицата, а времето, което се губи в пътуване от вкъщи до работа, е най-големият фактор, влияещ върху предпочитанията за работа от разстояние.

„Служителите, които пътуват до работа повече от един час във всяка посока, предпочитат да работят от вкъщи десет дни в месеца, което е с четири дни повече, отколкото при служителите, които пътуват до работа по-малко от 15 минути“, допълва ЕЦБ.

Проучване на Националното бюро за икономически изследвания, публикувано в края на януари, установи, че работата от вкъщи спестява на служителите в света средно 72 минути на ден – време, което те разделят между работата си, развлечения и грижи за близките си.

Работещите от разстояние служители спестяват най-много време в Китай, където изключването на пътуването до и от работното място освобождава 102 минути на ден. Сръбските служители спестяват най-малко време – 51 минути, а тези в САЩ също си освобождават относително малко време – 55 минути.

Екипът от икономисти от Европа, Мексико и САЩ, включително Никълъс Блум от Станфордския университет, изчислил ежедневното време за пътуване до работа от допитвания сред служители в 27 страни в последните две години, пише Bloomberg.

Когато взели предвид служителите, които никога не са работили от разстояние през това време, икономистите установили, че работата от вкъщи е спестила около два часа от пътуване на служител на седмица. Това време ще бъде намалено наполовина след края на пандемията предвид плановете на работодателите да върнат служителите в офиса, считат изследователите.

Това се равнява на 2,2% от 46-часова работна седмица с 40 платени часа плюс шест часа пътуване до работа и обратно. Така стойността на спестеното време е около 2,2% от печалбите след данъци в постпандемичната икономика.

Бизнесът е най-големият бенефициент на спестеното време от пътуване, тъй като служителите посвещават 40% от освободените си минути на основната или втората си работа. Около една трета от спестеното време е отишло за забавления, а 11 на сто – за грижи за близките, установяват изследователите.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *