Една четвърт от компаниите в Лондон намаляват офисите си и избират гъвкава работа

Собствениците на офиси предлагат както дългосрочни наемни договори за зелени сгради, така и краткосрочни договори за по-гъвкави площи

Компаниите в Лондон свиват офисите си и се отказват от традиционните дълги наемни договори със затвърждаването на породената от пандемията тенденция за пренасочване към гъвкава работа, пише Bloomberg.

Една четвърт от компаниите свиват притежаваните си офис площи, а още 18% избират пространства за съвместна работа и гъвкави офис площи, показва допитване сред 500 служители в Лондон, проведено от Bloomberg Intelligence. Тази тенденция води до повишаването на свободните площи и увеличава пропастта между цените на наемите в новите площи, които се радват на засилен интерес, и не толкова желаните по-стари сгради, коментират анализаторите на Bloomberg Intelligence Сю Мъндън и Сирин Бузид.

Дългосрочните последици от неочаквания експеримент с работата от вкъщи, породен от пандемията, започват да се изясняват с изтичането на още наемни договори за офиси и нежеланието на служителите да се върнат на работното място. Макар че нивата на заетост на офисите бавно са се повишили спрямо дъното им по време на пандемията, резултатите от допитването показват, че все повече компании приемат, че гъвкавата работа ще се задържи.

„Ерата на работата от вкъщи поляризира свободните площи и наемите между първокласните пространства, притежавани от тръстове за инвестиции в недвижими имоти като Derwent London и Land Securities Group, и второкласни площи“, коментира Мъндън.

73 на сто от анкетираните са заявили, че компанията им планирала да се премести или вече се е преместила в нов офис. Това е ръст спрямо 50% през юни. По този начин много по-стари сгради остават незаети, като свободните площи в някои централни квартали на Лондон са над 10%, въпреки че предлагането на устойчиви офис площи остава много ограничено.

Допитването установява още, че работодателите на 70% от анкетираните са въвели официално постоянна политика около гъвкавата работа, а останалите 30% все още не са наясно с плановете си след тази година.

Преходът към по-гъвкава работа насърчава собственици на имоти като Great Portland Estates и British Land да предлагат както дълги наемни договори за модерни зелени сгради, така и краткосрочни договори за по-гъвкави площи.Високите разходи за труд спрямо наемите на офиси също карат компаниите да инвестират в площи, които ще помогнат за привличането и задържането на служители. Това увеличава привлекателността на сгради с повече удобства, намиращи се на най-желаните локации, които могат също да помогнат на компаниите да изпълнят целите си за намаляване на въглеродните емисии. Тези сгради, чието предлагане е ограничено, могат да продължат да постигат най-високи цени на наемите.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *