Експерти: Новите сгради у нас би трябвало да издържат на силно земетресение

След ужасяващите земетресения с магнитуд 7.8 по Рихтер на границата между Турция и Сирия и хилядите загинали граждани и срутени сгради, екип на БГНЕС реши да провери какво е мнението на специалисти относно сигурността на сградите в София.

„Нормативът, който действа в България след земетресението в Стражица, предвижда устояване на сградите на земетресение от 9-а степен, така че би трябвало новите сгради, които се проектират, да отговарят на тези критерии. При панелните блокове също не би трябвало да има проблеми“. Това заяви в интервю за БГНЕС Арх. Влади Калинов, бивш шеф на дирекция „Архитектура и благоустройство“ в СО.

Арх. Влади Калинов

„Това, че сградите устояват на земетресение с магнитуд от 9 по Рихтер не означава, че няма да има нарушения по тях, а, че те няма да паднат по този начин, че да убият хората вътре в тях“, уточни още арх. Калинов. „Тези сгради, които са строени преди новата нормативна уредба, не са устойчиви. Там са се получили размествания и пукнатини, които влияят. Вие видяхте в кадрите от Турция, че една сграда пада при по-лек от основния и вторичния трус, което означава, че е трябвало малко, за да падне. При всички положения и в България има такива сгради“, заяви още архитектът. Относно сигурността на панелните сгради единственият сериозен проблем според арх. Калинов е връзката между отделните елементи, ако по време на строителството те не са свързани както трябва. „Програмите по саниране на сградите предвиждат точно това – проверка на тези връзки.

Тези сгради, които са минали през етапа на саниране, би трябвало да бъдат разгледани и по отношение на тяхната устойчивост. Всъщност панелът представлява изцяло носеща конструкция, при която самите връзки ако не са добре направени, би било проблем“, коментира още арх. Влади Калинов.

Според архитект Калинов сега държавата ще засили контрола и би трябвало да се установи кои сгради биха се срутили при земетресение.

Арх. Марин Бакалов

Арх. Марин Бакалов, независим строителен надзор, заяви пред БГНЕС, че над 95% от новите сгради в столицата са сеизмично устойчиви. Според него е съвсем възможно те да издържат на земетресение с магнитуд от над 7 по Рихтер, а относно различните типове строителство Бакалов заяви: „Панелните блокове също трябва да отговарят на конкретни условия. Няма значение дали сградата е панелна или монолитна, въпросът е какви са регламентираните и нерегламентираните интервенции върху тях – тоест преработки и преустройства, и оттам вече дали хората са спазили конкретните изисквания“, поясни експертът. /БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *