Експертът Весела Василева: „Инвестирайте в ново строителство“

Весела Василева е един от най-добрите експерти в имотния бизнес с над 15 години стаж в областта на продажбите. Днес ще разговаряме с нея какво се случва на имотния пазар в момента, в какво и къде е добре да се инвестира и можем ли да очакваме спад на цените.

Весела Василева

– Забелязва се лек застой сред имотния пазар. Можем ли да очакваме спад на цените?

– Не бих могла да го нарека застой, особено след бума през последните една-две години. Пазарът е спокоен, по-балансиран, има задържане на цените, но не очаквам те да се понижат. По-скоро ще се задържат сегашните нива.

– Покачването на лихвите по кредитите отразява ли се на продажбите?

– Поскъпването на жилищните кредити във всички случаи ще се отрази на имотния пазар. Нека обаче не забравяме, че България е една от страните с най-ниски лихви по жилищни кредити в Европа. Експерти от кредитните институции, икономисти сме на мнение, че няма да има значително увеличение на лихвите през 2023 г. и годината ще завърши със средни лихви по жилищните кредити между 3,5-4% . Това би довело до не повече от 10-15% спад на сделките, но определено няма да наблюдаваме такъв спад на цените на имотите.

– Ново строителство или панелни кооперации са сред предпочитаните и защо според вас?

– Когато моите клиенти са пред такава дилема, винаги излагам плюсове и минуси на различния тип строителство. Споделям с тях моето мнение, че предимство на панелните и ЕПК блокове е квадратурата. Старите тухлени блокове, които се намират предимно в центъра, се отличават и с добра локация. Но за мен фаворит остава новото строителство, независимо от целта на покупката – дали за собствени нужди или с цел инвестиция.
Добра визия, енергийна ефективност и новите технологии, които навлизат стремглаво в живота ни, определено правят много по-устойчива инвестицията ни в ново строителство. В годините съвместна работа изградихме отношения с надеждни строители, които смело се развиват в тези насоки.

– Все повече хора започнаха да инвестират в чужбина и най-вече в Дубай, на какво се дължи това?

– Дубай е гостоприемен към всеки, който има възможност и иска да вложи парите си там – нямаш нужда от банкова сметка или фирма, а само капитал, който да искаш да инвестираш. Пазарът на имоти там е строго регулиран, с което за съжаление ние тук няма как се похвалим. Към този момент се гарантира възвращаемост на инвестицията между 8-10 години от наем, докато в България това се случва за около 25 години. Няма данъци за приходи от имоти и само 4% за прехвърляне на собствеността, и то след 100% изплащане, което пък може да се осъществи само при 100% завършване на сграда.

– Какво бихте посъветвали гражданите, да купуват сега или да изчакат и защо?

– Инвестицията в недвижим имот е сериозна стъпка, независимо от това дали купуваме за собствени нужди или само инвестиционно! Ако клиентите поискат съвет от мен в този момент, бих отговорила какво аз ще направя – бих се решила на такава стъпка, само ако разполагам с поне 50% от сумата! Тъй като ситуацията у нас, а и в международен аспект, е изключително несигурна (аз обичам да се шегувам , че след пандемия и война , остана само да кацнат официално и извънземните), аз бих заложила най-вече на сигурен инвеститор, добър проект и локация. В крайна сметка всичко е математика !