ЕС подготвя забрана за „вечните химикали“

Европейският съюз обмисля да забрани използването на широкоразпространени в ежедневието вещества, известни като PFAS или „вечни химикали“, съобщи „Ройтерс“. Състоящата се от повече от 4700 химикала група на перфлуорираните и полифлуорираните алкилни вещества (PFAS) включва широко използвани изкуствени химикали, които се натрупват с времето в човешкия организъм и в околната среда.

Веществата се използват в десетки хиляди продукти, включително самолети, автомобили, текстил, медицинска екипировка и вятърни турбини, поради тяхната дълготрайна устойчивост на екстремни температури. В същото време те могат да причинят здравни проблеми като увреждания на черния дроб, заболявания на щитовидната жлеза, затлъстяване, репродуктивни проблеми и рак.

Пет европейски държави – Германия, Нидерландия, Дания, Швеция и Норвегия, която е член на Европейското икономическо пространство, инициират предложение за забраната на „вечните химикали“. В изявление те заявяват, че „забраната би намалила количествата PFAS в околната среда в дългосрочен план. Освен това би направила продуктите и процесите по-безопасни за хората“.

Бизнесът ще получи между 18 месеца и 12 години, за да въведе алтернативни вещества, в зависимост от приложението и наличието на алтернативи, съгласно проектопредложението. „В много случаи в момента не съществуват такива алтернативи, а в някои вероятно никога няма да има“, се казва в изявлението, в което бизнесът се насърчава да започне отсега да търси заместители.

Съгласно проекта определен брой фармацевтични продукти, продукти за здравето на животните, химикали за растителна защита и дезинфектанти ще бъдат освободени или ще се възползват от така наречените дерогации, тъй като вече попадат в съществуващите регулаторни режими, пише „Ройтерс“.

PFAS се използва в лекарството на „Байер“ за рак на черния дроб и бъбреците Nexvar например и намирането на заместител ще отнеме до 15 години според група големи химически компании, която се противопоставя на забраната. Други приложения включват охлаждащи агенти за големи търговски хладилници. В аерокосмическата и отбранителната промишленост, както и в автомобилната промишленост те се използват, за да направят частите устойчиви на огън, атмосферни влияния и агресивни химикали.

В рамките на Европейската агенция по химикали два научни комитета за оценка на риска и за социално-икономически анализ сега ще преразгледат дали предложението за забрана на PFAS отговаря на европейското законодателството за химикалите, известно като REACH, последвано от научна оценка и консултации с индустрията.

 

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *