ЕС прие водорода от АЕЦ за зелена енергия

Европейската комисия публикува правила в понеделник, които ще позволят на част от водорода, произведен в ядрени енергийни системи, да се зачита за възобновяема енергия, съобщава Ройтерс.

Водородът е в основата на плановете на Европа за декарбонизация на тежката промишленост. Правилата имат за цел да стимулират инвеститорите и индустриите да преминат от водород, произведен от изкопаеми горива, към водород, произведен от възобновяема електроенергия.

Въпросът кои енергии ще се считат за зелени създаде разногласия през последните месеци между Франция, която е за ядрената енергия, и страни като Германия, които казват, че ядрените горива не трябва да се включват.

След месеци преговори и лобизъм от страна на европейските държави, Брюксел вече определи три вида водород, които ще се зачитат към категорията „възобновяеми източници“.

Те включват водород от производствени мощности, директно свързани с възобновяеми източници. Такъв от системи, в които местната електрическа мрежа е имала среден дял над 90% от възобновяема енергия през последната година. Както и от региони, които отговарят на ограничение за ниски емисии на въглероден диоксид.

Държавите от ЕС и законодателите имат два месеца да възразят срещу правилата или те ще влязат в сила.

Спорът между страните относно базирания на ядрени източници водород вече забави преговорите по новите цели на ЕС за възобновяема енергия, които трябва да бъдат възобновени във вторник.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *