Забраняват нови продажби на бензинови и дизелови коли от 2035 г.

Европейският парламент гласува да одобри забраната за нови продажби на бензинови и дизелови автомобили с въглеродни емисии до 2035 г., преодолявайки последното законодателно препятствие за тази цел. Страните членки на ЕС вече одобриха законодателството и сега официално ще го приемат като закон, въпреки съпротивата на консервативните евродепутати, най-голямата група в парламента.

Новото законодателство набелязва пътя към нулеви емисии на CO2 от нови леки пътнически автомобили и леки търговски превозни средства през 2035 г. Междинните цели за намаляване на емисиите за 2030 г. са определени на 55% за леките автомобили и 50% за микробусите, се разбира от прессъобщение на Европарламента.

Една от ключовите мерки позволява на производителите с малки производствени обеми за една календарна година (1000 до 10 000 нови автомобила или 1000 до 22 000 нови микробуса) да могат да получат дерогация до края на 2035 г.

„Между миналата година и края на тази година Китай ще пусне 80 модела електрически автомобили на международния пазар“, предупреди евродепутатите вицепрезидентът на ЕС Франс Тимерманс. „Това са добри коли. Това са автомобили, които ще бъдат все по-достъпни и ние трябва да се конкурираме с това. Не искаме да отстъпим тази важна индустрия на външни хора“, каза той.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *